2022.01.23. 12:00
Ősgabonaliszttel készülhetnek a pékáruk
A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját, és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak.
Fotó: Shutterstock
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) többéves munkájának eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabonalisztek, amelyek sokszínűséget hoznak a gasztronómiába – adta hírül az agroinform.hu. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézművespékségek kemencéiben bizonyítottak.
Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúzafajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérje-összetétele, emészthetősége, antioxidánsvegyület- és ásványianyag-tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. Olyannyira egyedi gabonafélének számítanak, hogy fogyasztásukat javasolják különféle allergiák, vastagbélgyulladás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén és cukorbetegek diétájába. Az ökológiai gazdálkodásban jelentős szerepet kap a biológiai sokféleség megőrzése, ezért is törekednek a kutatók arra, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba és a fogyasztók asztalára. Ezek a gabonák a mezőgazdasági termelés során ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Előnyük az alkalmazkodóképességük, vitalitásuk és gyomelnyomó képességük. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért a biogazdálkodásba jól beilleszthetőek.
(A borítóképen: Kenyér különleges gabonából)