2022.12.26. 20:30
Hagymaszeletelés könnyek nélkül – Próbálja ki!
Összeszedtünk néhány tippet, hogy a szeletelés kevésbé legyen könnyfakasztó elfoglaltság.
Fotó: GCapture
A könnyezés anatómiája egyszerű, két vegyület okozza, ami a vágás során elegyet alkot, és könnyekre fakaszt. Az egész hagymában ugyanis a cisztein-szulfoxidok vegyületcsoportja és az allináz enzim elkülönülten van jelen. Amikor tehát a hagymát felvágjuk, akkor találkoznak ezek az anyagok. A kémiai reakció során a cisztein-szulfoxid szulfénsavvá alakul.
A hagymával szembeni érzékenység személyenként változik, így bizonyos módszerek van, akinél jobban működhetnek, míg mások kevésbé. Érdemes kísérletezni!
Késélesítés
A borotvaéles kés segít mérsékelni a hagyma sejtjeinek károsodását is, ami csökkentheti a vegyi anyagok felszabadulását.
Széleffektus
A jól irányított ventilátor és a szagelszívó az egyik leghatékonyabb segítség lehet a könnyezés csökkentésére.
Védőszemüveg
Ha elég szorosan az archoz illeszkedik, megakadályozza, hogy a hagyma vegyszerei érintkezzenek a könnycsatornákkal.
Hűtött hagyma
A hagymában lévő vegyszer ugyanis nem szabadul fel olyan könnyen, ha mélyhűtőbe tesszük egy rövid időre.
Mások ajánlják még az egykortynyi víz szájban tartását, amíg nem végzünk a szeleteléssel, megint mások a vágódeszka beecetezésében hisznek. Vagyis számos kísérletet végrehajtunk, mire rájövünk, hogy számunkra melyik a legjobb módszer.