Ünnepi sütés-főzés

2022.12.26. 20:30

Hagymaszeletelés könnyek nélkül – Próbálja ki!

Összeszedtünk néhány tippet, hogy a szeletelés kevésbé legyen könnyfakasztó elfoglaltság.

Fotó: GCapture

A könnyezés anatómiája egyszerű, két vegyület okozza, ami a vágás során elegyet alkot, és könnyekre fakaszt. Az egész hagymában ugyanis a cisztein-szulfoxidok vegyületcsoportja és az allináz enzim elkülönülten van jelen. Amikor tehát a hagymát felvágjuk, akkor találkoznak ezek az anyagok. A kémiai reakció során a cisztein-szulfoxid szulfénsavvá alakul.
A hagymával szembeni érzékenység személyenként változik, így bizonyos módszerek van, akinél jobban működhetnek, míg mások kevésbé. Érdemes kísérletezni! 

Késélesítés

A borotvaéles kés segít mérsékelni a hagyma sejtjeinek károsodását is, ami csökkentheti a vegyi anyagok felszabadulását. 

Széleffektus

A jól irányított ventilátor és a szagelszívó az egyik leghatékonyabb segítség lehet a könnyezés csökkentésére. 

Védőszemüveg

Ha elég szorosan az archoz illeszkedik, megakadályozza, hogy a hagyma vegyszerei érintkezzenek a könnycsatornákkal.

Hűtött hagyma

A hagymában lévő vegyszer ugyanis nem szabadul fel olyan könnyen, ha mélyhűtőbe tesszük egy rövid időre.
Mások ajánlják még az egykortynyi víz szájban tartását, amíg nem végzünk a szeleteléssel, megint mások a vágódeszka beecetezésében hisznek. Vagyis számos kísérletet végrehajtunk, mire rájövünk, hogy számunkra melyik a legjobb módszer.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában