Nagyratörő tervek

2023.03.06. 07:00

Ismert fapados légitársaság akart letelepedni a kövesdi reptéren

A miskolci közgyűlés döntése nyomán áruba bocsátják a mezőkövesdi repülőtérben meglévő egyhatodnyi tulajdonrészt.

Szaniszló Bálint

Bár korábban nem sikerült, most ipari park fejlesztéséhez jó bázist jelenthetne a mezőkövesdi reptér.

A kétezres évek első évtizedének második felében arról volt szó, hogy a két nagy fapados légitársaság, a Wizzair és Ryanair nem a Ferihegyi repülőtéren képzeli el a jövőjét. A Wizzair Debrecen felé mozdult el, és ma már elég sok repülőjáratot landoltat a hajdúsági vármegyeszékhely repülőterén. A Ryanair és a légitársasság köréhez tartozó - ír-magyar tulajdonú - Fieldstone Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Mezőkövesden jelent meg befektetési szándékkal a volt szovjet katonai repülőtéren. Előbb "csak" légi árusszállítás megvalósításáról volt szó, amelyet a légi személyszállítás tett volna teljessé.

Grandiózus elképzelések 

Eredetileg úgy volt, hogy a korábban állami tulajdonban lévő volt katonai repülőteret a területileg érintett két önkormányzat - Mezőkövesd és Mezőkeresztes kapja meg, ám azt gondolták, hogy a térség legnagyobb városa, Miskolc mindenképpen legyen érdekeltté téve egy ilyen grandiózus, a térség közlekedését forradalmasító, gyökeresen átalakító beruházásban. Ezért kapott Miskolc egyhatodnyi tulajdonrészt. 

A területet 2007-ben kapta tulajdonba Mezőkövesd, Mezőkeresztes és Miskolc önkormányzata. A tulajdonosok 2008-ban szerződést kötöttek a Fieldstone Kft.-vel. 2011-ben Budapesten be is jelentették a projekt megindulását, ennek ellenére nem történt semmi. Úgy tűnik, a Ryanair részéről végleg lekerült a napirendről a mezőkövesdi repülőtér fejlesztése.  

Semmi nem lett belőle 

Hat elvesztegetett év után aztán 2014-ben újra a tulajdonos önkormányzatoké lett a mezőkövesdi repülőtér. Az önkormányzatok szerződést bontottak a befektetőcéggel, mert úgy gondolták, ideje más utat választani a fejlesztéshez. Azóta nem sok történést jegyezhettünk fel, ha csak nem azt, hogy sportrepülők vették birtokukba a reptér egy részét, illetve Mezőkövesd ipari parki fejlesztéshez szeretné használni az ingatlan egy részét. Miskolc szempontjából azonban az eltelt időben semmi olyan nem történt, amely arra a következtetésre adna okot, hogy érdemes megtartani az egyhatodnyi tulajdonrészt a mezőkövesdi volt szovjet katonai repülőtérben.

Telkeket vennének a bevételből 

A miskolci közgyűlés legutóbbi - március 2-ai ülésén - elhangzott, hogy hasznosabb volna Miskolc számára eladni a tulajdonrészt, és a befolyó összegből Miskolcon, vagy a város közvetlen közelében iparifejlesztésre alkalmas területeket vásárolni. Ennek érdekében született az az előterjesztés, amelyet - kis módosítással - el is fogadott a testület: ez ad szabad utat a tulajdonrész értékesítésének. A hivatalos értékbecslés szerint a tulajdonrész mintegy 1,4 milliárd forintot ér, tehát ennyiért kell meghirdetnie az önkormányzatnak az eladást. 

A másik két tulajdonos - Mezőkövesd és Mezőkeresztes önkormányzata -, valamint a magyar állam elővásárlási joggal rendelkezik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában