Megnyitó

2023.09.08. 11:47

Nyolcmilliárd forintos beruházás a vérhígító injekciók gyártására Miskolcon

A Sanofi miskolci üzeme nyolcmilliárd forintos beruházással vezető lesz a vérhígító injekciók európai gyártásában, ami fontos lépés az ország stratégiai kapacitásainak kiépítése terén is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető a Sanofi üzemének megnyitóján arról számolt be, hogy a nyolcmilliárd forintos beruházás keretében új gyártósort építettek előretöltött steril fecskendők előállítására, így másfélszeresére nő az eddigi kapacitás, ezáltal többen férhetnek majd hozzá az életmentő véralvadásgátló készítményekhez. A kilencven államban érdekeltségekkel rendelkező és hazánkban közel 2.000 embernek munkát adó francia cég projektjét a kormány 1,5 milliárd forinttal támogatta. A miniszter beszédében mindenekelőtt a jelenlegi nehézségeket, az utóbbi évek sorozatos válságait idézte fel, így a mai kor legnagyobb egészségügyi krízisének számító koronavírus-járványt is, amikor is szavai szerint mindenkire rátört az a felismerés, hogy egy-egy ilyen kihívás rendkívül sérülékennyé tudja tenni még a legfejlettebb országokat is.

Amikor egy-egy ilyen válsághelyzet van, akkor vesszük csak igazán észre, mennyire kitettek vagyunk olyan eszközöknek, olyan termékeknek, amelyekről békeidőben vagy normális időszakban talán soha nem gondolnánk, hogy egyszer hiány is előállhat belőlük

 - mutatott rá. Figyelmeztetett, hogy a járványok jelentette fenyegetés a következő években sem fog megszűnni, ezért hosszú távú védekezésre kell berendezkedni, s ennek része a veszélyhelyzetekben szükségessé váló stratégiai kapacitások kiépítése. 

Szijjártó Péter a nemzetközileg is rendkívül versenyképes magyar gyógyszeripart méltatta, amely egyrészt biztonságot ad, másrészt hozzájárul a gazdaság dimenzióváltásához is, miután bevételarányosan ez a szektor fordítja a legtöbbet innovációra hazánkban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában