Életpálya

2023.10.12. 11:20

Bemutatkoztak a pataki teológia új oktatói

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia új oktatói mutatkoztak be a Kutatók Éjszakája elnevezésű program helyi rendezvényén.

Bódisz Attila

Előadás

Fotó: BSZA

A Kívülbelül – kapcsolódások a teológiához címmel meghirdetett esemény szervezője, a teológia kutatási rektorhelyettese, dr. Nagy Károly Zsolt elmondta: több okból csatlakoztak immár harmadik alkalommal a Kutatók éjszakája programsorozathoz. Egyrészt azonosulnak az eredeti céllal, vagyis maguk is szeretnék a hallgatókkal és a középiskolás korosztállyal megismertetni a kutatói életpályát, valamint magát a kutatást. 

Hozzátette: a teológiáról sokan úgy gondolkodnak, mint egy zárt elefántcsonttoronyról, holott nagyon is sokrétű és színes kutatási élet zajlik az intézményhez kötődően. Ebből mutattak be ezúttal is egy szeletet, amely keretében a teológia új oktatói adhattak betekintést abba, mivel is foglalkoznak részletesebben. Az előadás sorozatot Ambrusz Aliz nyitotta meg, aki Ösvényeim címmel a pszichológia tudományába adott sajátos betekintést. 

Dr. Gulyás Klára pedig „Roma identitás, értelmiségi szerepvállalás és kulturális fogyasztás” - címmel tartotta meg előadását. A témaválasztást azzal indokolta, hogy egyrészt már régóta kutatója ennek a témakörnek, másrészt pedig a magyar társadalomban egyre nagyobb számban tűnnek fel roma értelmiségiek és fontos megvizsgálni az ő identitásukat, valamint azt, hogy milyen szerepkörben jelennek meg. Lovas Anett Csilla, tudományos munkatárs egy különleges témát választott, mégpedig a sci-fi kapcsolatát mutatta be a teológiával egy ifjúsági regényen, Zágoni Balázs Fekete fény duológiáján keresztül. Az előadás sorozat végén dr. Nagy Károly Zsolt vezetésével pódiumbeszélgetés keretében beszélték át a résztvevők a hallottakat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában