Egészség

2024.01.11. 17:30

Újra ajánlják a covid-oltást

Rusvai Miklós víruskutató szerint a covid-oltás a társbetegségben szenvedő vagy jelentős túlsúllyal rendelkező embereknek, főleg időseknek javasolt.

Répássy Olívia

Fotó: Kállai Márton

Nem növekedett meg az oltakozási hajlandóság még az utóbbi hat hétben sem, amikor már egyre többen lettek betegek, tudtuk meg  Rusvai Miklós víruskutatótó.

„2023-ban kevesebb mint húszezren oltatták be magukat, pedig javasolt a covid-oltás a társbetegségben szenvedő vagy jelentős túlsúllyal rendelkező embereknek, főleg időseknek, gondolok itt például a magas vérnyomásra vagy a szív- és érrendszeri, esetleg cukorbetegségre, de beszélhetünk azokról is, akiknek allergiás kórképük van. Azoknak például egyáltalán nem javaslom, akik az utóbbi fél évben átestek a covidon, hiszen ők már a legfrissebb típussal fertőződtek meg. Az omikron változat végül kiszorította a többi veszélyes variánst, ez fertőz még most is világszerte, a többi kihaltnak tekinthető" – mondta Rusvai Miklós.

20210629_Dr_Rusvai_Miklós_MG_RP 00011_
Dr.Rusvai Miklós.
Fotó: Markovics Gábor

Mentális problémákat okoz

Egyre többen számolnak be depresszióról, alvászavarról. 

„Ne felejtsük el, hogy ezeket más, élethelyzetből adódó problémák is okozhatják! A fertőzést szenvedők öt százalékánál jelentkeznek ezek a tünetek, a legjellemzőbbek azért még mindig az orrfolyás, tüsszögés, köhögés, hőemelkedés, fáradtságérzet, tehát a légzőszervi megbetegedések tünetei. Továbbra is vannak olyan covidosok, akik tünetmentesen hordják ki a betegséget. Átlagban heti 300 ember kerül kórházba a légzőszervi betegség tüneteivel, közülük húszan szorulnak intenzív kezelésre vagy lélegeztetőgépre. Mindkét számadat felét diagnosztizálják coviddal. Ez a betegmennyiség nem olyan nagy számú, hogy a kórházaink ne bírnák el" – mondta el a víruskutató, aki emlékeztetett arra, hogy a járvány harmadik hullámában heti százezer ember kereste fel a kórházakat.

Modernával oltanak

A 2023/2024-es légúti szezonban elérhető covid-19 elleni védőoltás a Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcinája, ami alapimmunizálásra és emlékeztető oltásként is alkalmazható 6 hónapos kor felett. Mindenképpen érdemes regisztrálni az oltás előtt. Időpontfoglalás az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) időpontfoglaló oldalán lehetséges annak, aki 18 év feletti, illetve 6 hónapos életkortól 18 éves életkorig a szülője, törvényes képviselője a fiatalnak. Az oltás beadásáról az oltóorvos dönt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában