2024.04.28. 11:30
A tokaji borvidékre vándorolt az idei Borászok Borásza díj - képekkel
Bárdos Sarolta, a tokaji borvidék borásza vehette át a Borászok Borásza díjat szombaton Budapesten.
Heimann Zoltán szekszárdi borász, a Borászok Borásza díj előző kitüntetettje adta át a díjat Bárdos Saroltának, a tokaji borvidék borászának a budapesti New York Palotában rendezett díjátadón
Fotó: Bruzák Noémi
Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a Borászok Borásza díj alapítója a díjátadó gálán kiemelte: a magyar bor egyik kitörési pontja, hogy világhírű legyen, mindenki tudjon róla, és ne csak mi, magyarok beszéljünk róla.
Elmondta, hogy a díjazott első körben ötven, majd öt jó jelölt közül került ki. De "akik benne vannak ebben az ötvenben, azok nagyon legyenek magukra büszkék" - hangoztatta Rókusfalvy Pál.
Jó bort készíteni kötelesség
Bárdos Sarolta a díj átvételekor úgy fogalmazott: Tokajban jó bort készíteni kötelesség. Mint ahogyan az is - fűzte hozzá -, hogy ápoljuk hagyományainkat, és a világ minden részére eljuttassuk azt az üzenetet, hogy Tokajban csoda terem a szőlőtőkéken.
A Borászok Barátja díjat Ambrus Lajos író, szőlőbirtokos, a Food és Wine vendégszerzője, valamint Wojciech Bonkowski borszakértő érdemelte ki.
Több generáción át
A Bodrogkeresztúrban található Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapította kézműves, családi borászatként Bárdos Sarolta és dr. Molnár Péter. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Ma is részben azokat a területeket művelik, amelyeket egykor a nagyszülők is kapáltak.
Két területen, a Barakonyi- és a Csirke-mál-dűlőben összesen 7 hektár szőlőt művelnek. Ezekben a dűlőkben már több száz évvel ezelőtt is szőlőtermesztés folyt, és híresek voltak boraik kiemelkedő minőségéről. Területeik első említését az 1600-as években találták meg. Ültetvényeiken 4 fajta terem: furmint, hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő. Borászatukat egy 19. századi, hagyományos felosztású, módos parasztházban helyezték el. A házhoz tartozik egy pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik.
A szőlő minősége a lényeg
Náluk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően a szőlő minősége határozza meg, ezért szigorú metszést, hajtás- és fürtválogatást alkalmaznak. A rendkívül alacsony termésátlag mellett nagyon koncentrált, magas mustfokú gyümölcsöt szüretelhetnek. A szüret és a feldolgozás során arra törekszenek, hogy a szőlővel a legkíméletesebben bánjanak, és a gyümölcs minden erényét átmentsék a borba. A borkészítés során nem használnak semmilyen természetidegen anyagot, a borok a legkisebb beavatkozással születnek meg.
Évjárattól függően készül száraz birtokbor, amelyben megtalálható mindkét dűlő termése, dűlőválogatott furmint és hárslevelű a Barakonyiból, palackos erjesztésű pezsgő, késői szüretelésű édes bor és 5 vagy 6 puttonyos aszú. A rendkívül tömör és ásványos borok hosszabb érlelést igényelnek, lassan nyílnak, fogyasztás előtt a rövid szellőztetést meghálálják. Jó évjáratban 20.000 palackot készítenek.