Borsodiak is versenyeznek

2024.04.24. 15:00

Versenyeznek a fiatalok akik szakmájuk „sztárjai” lesznek

A szervezők szeretnék még magasabb szintre emelni a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítését.

Somos László vendéglátásszervező és felkészítő tanára, Mandzák Béla a Szakma Sztár versenyen

Forrás: BOKIK

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét hat versenyző képviseli.

Magasabb szintre emelik

A Szakma Sztár Fesztivál megrendezésével a szervezők célja idén sem változott, szeretnék még magasabb szintre emelni a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítését. Továbbá, hogy támogassák a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutassanak a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítsék a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását. A teljes Szakma Sztár Fesztivál egyben egy izgalmas versenysorozat döntője, valamint interaktív kiállítás is a különböző szakmák bemutatkozásával – mondta el Bihall Tamás,  a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). A versenyzők először a vármegyénként megrendezett területi előválogatókon, a továbbjutók az országos válogatókon bizonyíthatják tudásukat. 

A területi előválogatón vármegyénkből 28 szakmában versenyezve 428 tanuló vett részt, az országos válogatóba 10 szakmát képviselve, 25 versenyző jutott tovább – tudtuk meg. A Szakma Sztár Fesztivál keretén belül bonyolítja le a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőit. 

Az idei megmérettetésen közel 60 szakmában 200 tanuló verseng a legjobbnak járó elismerésért, amelyet egy országos előválogató verseny és egy középdöntő előzött meg, a Szakma Sztár Fesztivál döntőire pedig a legkiválóbb fiatal szakemberek jutottak el. Ők azok, akik amellett, hogy saját dicsőségükért küzdenek, a gyakorlatigényes szakmák ‒ beleértve a magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat is ‒ társadalmi presztízsének és vonzerejének növeléséért, a szakmatanulás népszerűsítéséért is sokat tesznek. Nem véletlen a szlogen, ami végig megjelenik a Szakma Sztár Fesztiválon: „Szakmát a kézbe!

 – fogalmazta meg portálunknak a kamara vármegyei elnöke.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei résztvevők

Gudász Gergely kereskedő és webáruházi technikus, Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum

Somos László vendéglátásszervező, Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum

Tóth Mátyás Olivér vasútforgalmi szolgálattevő, Miskolci SZC Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikum

Kádár Balázs műszaki informatikus, Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum

Juhász Réka fodrász, Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Gyurkó Gréta fodrász, Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában