A múlt öröksége

2024.05.30. 07:00

Ez lett az LKM vendégházban lévő szobrok sorsa

Ide-oda kerültek városszerte az LKM vendégház szobrai, amelyek ugyan a kohászat tulajdonában voltak, de végül Miskolcé lettek.

Hajdu Mariann

A kohászszobor az Újgyőri főtéren, a háttérben jól látszik a munkástrón is

Fotó: ÉM

Több szobor is volt a hajdanvolt, még romjaiban is gyönyörű LKM (DAM vendégház) területén és parkjában. A napokban írtunk az épületről, bent jártunk a ma üresen álló vendégházban, arról is szó esett, hogy mostani tulajdonosai munkásszállóként tudnák elképzelni, akár értékesítenék is a beruházni szándékozónak.


A beszélgetés során szó esett arról is, hogy mi lett a házhoz tartozó szobrokkal az idők során. Recskó Péter projektmenedzser portálunknak elmondta, hogy a miskolci önkormányzat szerette volna elvinni a szobrokat, ők pedig azt kérték, hogy vigyék, de ha lehet, egyszerre. Aztán mindegyiknek döntöttek a sorsáról. 
Volt egy Fazola-szobor, az a Vasas művelődési házba került, ami ma már nem művelődési ház, hanem szerszámüzlet, Vasas Szerszám Központ néven. Az épület előtt áll egy kohászszobor (olvasztár), az is az LKM vendégházban állt eredetileg. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor "erős kezek" egyik éjjel felborították.

A Vasas az Újgyőri főtéren található, így ott már három emlékmű is emlékeztet az acélvárosi múltra. Egyrészt az említett kohász a volt művház előtt, másrészt a szintén a téren látható csak a másik oldalon, egy munkástrón-szobor.
A harmadik emlékhely a világító salaküst, azaz a svéd képzőművész, Kraitz Gusztáv műve, amit éppen egy éve avattak fel hosszú előkészítő munka után a főtéren. A salaküst esténként világít, így emlékeztetve az arra járókat arra a látványra, amikor éjszakánkét a kiöntött izzó salak megfestette az eget.

Görömbölyön várakozik a női akt

Az LKM vendégház kertjében volt még egy szobor a szökőkút mellett, egy női akt. A projektmenedzser szerint Görömbölyre került, ott kültéri szobor lesz majd belőle valamikor. 
Egyetlen szobor árválkodik jelenleg a vendégház hatalmas fák alkotta parkjában, Egressy Gábor  (1808-1866) színész szobra. Ő nem volt más, mint Egressy Béni zeneszerző testvére. Tavaly, a salaküst átadásakor Szunyogh László, Miskolc főépítésze lapunknak elmondta, az Egressy Béni Zeneiskola elé helyezték volna eredetileg, de a főépítész akkor még nem tudta pontosan megmondani, hogy pontosan hol lesz a helye.

apoloklkm_vendeghaz056
20240513 Miskolc Az LKM egykori vendégháza Miskolcon. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország
Fotó: Vajda János

Úgy tűnik, egy év alatt nem született megoldás, hiszen jelenleg is a kertben áll.

„Felmerült, hogy a színház udvarába helyezzék, ám a talpazata nélkül, ezt azonban leszavazták, így még nincs meg a végleges helye. A legfrissebb hírek szerint a MIK telephelyére szállítják be, ott rendbe teszik, letisztogatják, felújítják, ugyanis bronz szobor, így egy kissé patinás lett az idők során" – mondta portálunknak a projektmenedzser.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában