Időkapszula

2024.05.28. 13:10

Negyven éves jubileumát ünnepelte a szirmabesenyői óvoda – fotókkal, videóval

A jeles alkalomból időkapszulát helyeztek el az intézmény udvarában.

Ujlaki Attila

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az esemény alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt évtizedekre, megemlékezzünk mindazokról, akik hozzájárultak közösségünk építéséhez és együtt álmodjunk a jövőről – mondta az időkapszula elhelyezésének ünnepén Rácz Csilla, a Szirmabesenyői Napsugár Óvoda és Bölcsőde vezetője. 

Szimbolikus kapocs

Arról is beszélt, hogy az időkapszula megőrzi az óvoda jelenének, emlékeit a jövő generációjának számára. „Az időkapszula nemcsupán egy tárgy, hanem egy kapocs a múlt, jelen és jövő között” – mondta. Hangsúlyozta: ez egy üzenet, amelyet a jelen közösség küld a jövő óvodásainak és pedagógusainak. 

„Ebben az időkapszulában helyet kapnak azok az emlékek, amelyek mindennapjainkat jellemzi, többek között gyermekeink rajzai, névsorok és meghatározó pillanatok” – monda. A kapszula legfontosabb üzenete, hogy kifejezzék: a jövő gyermekei is olyan szeretetteljes közegben tudjanak felnőni, mint a mostani gyermekek, tette hozzá.  

Fát ültettek

Bodnár Krisztán a település polgármestere arról beszélt portálunknak, nagy örömömre szolgál, hogy részt vehetett az óvoda negyvenéves ünnepségén. „Tegnap négy darab fa ültetésével szimbolikusan a négy évtizedet kívántuk megörökíteni” – mutatott rá. 

Arról is beszélt, hogy az időkapszula mindig is egy kapocs lesz a generációk között. Az időkapszula fogalma régóta lenyűgözi az embereket. Ez az egyszerű, mégis zseniális ötlet lehetőséget ad arra, hogy jelenünk egy darabját elrejtsük a jövő generációi számára.

A jövőnek őrzi az emlékeket

Az időkapszula egy olyan tárolóeszköz, amelyet arra terveztek, hogy különböző tárgyakat, dokumentumokat és egyéb emlékeket megőrizzünk benne egy későbbi időpontig. Ezeket az eszközöket általában földbe ássák vagy egy épület falába helyezik, és meghatározzák, hogy hány év múlva kell őket felnyitni. 

Tartalmazhatnak személyes üzeneteket, fényképeket, újságcikkeket, pénzérméket, technológiai eszközöket, játékokat és sok más olyan tárgyat, amelyek a jelenkor kultúráját és életmódját tükrözik. Fontos, hogy a kiválasztott tárgyak jól konzerválhatók legyenek, és ellenálljanak az idő viszontagságainak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában