Mit csinálsz hétvégén?

2024.06.22. 07:20

Hétvégi programajánló: múzeumok éjszakája, bababörze, levendulaszüret, rockfesztivál

Összegyűjtöttük a legjobb programokat a hétvégére.

Mit csináltok hétvégén?

Fotó: Stefan Milivojevic

Baba- és gyerekruhák, játékok, könyvek börzéje
Használt, ám jó állapotban lévő baba- és gyermekruhák, megunt játékok, képes- és mesekönyvek börzéje lesz június 22-én 10-14 óra között a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Árusításhoz asztalt lehet foglalni asztaljegy megvásárlásával nyitvatartási időben személyesen a Gárdonyi Géza Művelődési Házban (Miskolc, Sütő János u. 42.).

Buborékfújó nyárindító piknik
Szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjában várnak mindenkit egy nyárindító piknikre 10-től 14-ig. Mindenki vigyen magával buborékfújót, hogy egyszerre fújjanak sok-sok szép buborékot, ezzel köszöntve együtt a nyarat, a szünidőt. Programok: szabadtéri játékok és kézműves foglalkozás, Pajta Játék-tár játékai, a Miskolci Édenkert Református Óvoda - Bárczay Árvéd Óvoda óvodásainak műsora, AdHoc Vokál zenés műsora, modellautó bemutató, piknik fotósarok, arcfestő, lufihajtogató bohóc, bababörze, vattacukor és jégkása vásárlási lehetőség. A program ingyenesen látogatható.

Séta a 150 éves miskolci Fűtőházban
Szombaton délután és este bárki felfedezheti a vasúti és közúti járművek izgalmas világát egy különleges program keretében. Az esemény alatt különféle régi és új vasúti járművekkel ismerkedhettek meg, valamint veterán közúti járművekben is gyönyörködhettek. Íme egy lista, hogy mi mindent láthatnak azok, akik ellátogatnak a bemutatóra: vasúti járműbemutató, meglepetés kismozdony, veterán közúti járműbemutató, interaktív programok és bemutatók, meglepetés felnőtteknek és gyerekeknek. Megközelítés: 3529 Miskolc, Kinizsi út 21. – Személybejáraton keresztül. A rendezvény időtartama: 2024.06.22-én 14:00 – 22:00 között.

Múzeumok éjszakája a Pele-házban - Tudományos "gólpasszok" Herman Ottótól
Az idei év, a Gólpassz! tematikájához alkalmazkodva, áttekinthetik az érdeklődők az utolsó magyar polihisztor legfontosabb „tudományos gólpasszait”, azaz milyen eredményeket tett le sok tudományterület asztalára, hogyan teremtette meg a magyar madártan, ősrégészet, néprajz és állatvédelem alapjait, kiket indított el, kiknek adott alapokat, azaz gólpasszt a tudományos életpályájuk során. Az este folyamán egy kis játékra is lesz lehetőség, Házi Gombfoci Bajnokságunkon is részt vehetnek az érdeklődők, illetve játékos kvíz segítségével barangolhatják be a kiállításunkat. Programok: játékos kvíz, Házi Gombfoci Bajnokság, Herman Ottó "tudományos gólpasszai" -t kutató, "felfedező séta" a Vendégségben Herman Ottónál című kiállításban. A program szombat délután 15 órakor kezdődik és éjfélig tart a Herman Ottó Emlékház és Herman Ottó Múzeumban (Lillafüred, Erzsébet sétány 33.).

24. Légyott
A miskolci Múzeumok Éjszakája belvárosi nyitó rendezvénye június 22-én, szombaton 16 órakor a Thália-házban (Színészmúzeum, Déryné u. 3.) kezdődik a 24. Légyott Tompa plusz Herman Ottóné című kiállítás megnyitóval. Köszöntőt mond dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója és Vass Tibor, József Attila-díjas költő, képzőművész. A kiállítást megnyitja Kapusi Krisztián történész. Házigazdák Vass Nóra, a kiállítás kurátora, és Mikita Gábor, színháztörténész, muzeológus. Közreműködnek Seres Ildikó, Jászai Mari-díjas színművész, Fandl Ferenc, Déryné-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai.

Van képünk hozzá! Ásványkereső játék "A Kárpátok ásványai" kiállításban
Vajon mennyire nehéz feladat ezer ásvány között megtalálni azt a hatot, amelyeknek fényképeit a kezünkben tartjuk? Ásványkereső játék szombaton 17.30 és hajnali fél egy között a Pannon-tenger Múzeumban.

Találkozások - Béres Attila színházigazgató szubjektív tárlatvezetése
„Találkozások” – A titkos és a publikus tárlatban Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója tart szubjektív tárlatvezetést szombat este 19 órától a Herman Ottó Múzeum Képtárában (Miskolc, Görgey Artúr utca 28.). A miskolciak színháza túl van a 200. ünnepi évadán, a múzeum idén 125 éves, ez is apropója annak a különleges vállalkozásnak, hogy a színházi direktor ezúttal a nemrég nyílt Képtár kiállításában tart majd szubjektív tárlatvezetést, amelynek fő gondolata a művészetek közötti átjárhatóság és a kultúrabtöbbféle műfajában a kapcsolódások fontossága. 

Őserdei ösvényeken - A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora
A Kárpátok hegykoszorújának kiemelkedése a földtörténet utolsó 100 millió éves szakaszára tehető. A földkéreg mozgása, darabjainak kiemelkedése és alábukása többek között a Pannon-medence kialakulását eredményezte. A kainozoikum (földtörténeti „újidő”) folyamán több alkalommal öntötte el ezt a területet az időről-időre előrenyomuló és visszahúzódó Tethys-óceán. Így történhetett, hogy mintegy 23–5,3 millió évvel ezelőtt, a miocén korban a mai Pannon-medence területén egy hatalmas víztömeg hullámzott. Ez volt a Pannon-beltenger, később beltó. Alacsony vízszintje fölé izzó tűzhányók magasodtak (a mai Északi-középhegység egyes tagjai), félszigetekkel szabdalt mocsaras partvidékét pedig óriási mocsárciprus-erdők borították. Ez volt a mocsárciprusok kora. Vajon milyen lehetett ekkor a Föld? Milyen lények lakták a hazánkat? Volt-e már ember? A kiállítás ebbe a titkokkal teli ősi világba kalauzol el minket. Két emeletnyi leletanyag és korhű illusztráció tárja elénk a miocén képét, miközben játékos és interaktív elfoglaltságok segítségével mi is részesei lehetünk a 7 millió éves mocsárciprusok meghökkentő világának. A kiállítás a 2024-es Múzeumok Éjszakáján is megtekinthető 2024. június 22-én 19 órától.

Kortársunk, a hamisító
A Herman Ottó Múzeum Festményvizsgálati Laboratórium vezetője, Végvári Zsófia 2005 óta foglalkozik festmények természettudományos vizsgálatával a legkorszerűbb elemzéseket és eredményeket biztosító műszerpark segítségével, mely technikai felszereltség egyedülálló és rendkívüli mind hazai, mind Közép- Európai viszonylatban egyaránt. Kizárva minden spekulációt, szubjektív véleményt és megállapítást, professzionális műszerek mérési adataival, valamint fizikai és kémiai vizsgálatokkal alátámasztott, komplex eredményeket nyújt át megrendelőinek, mely egyetemes nyelve révén nemzetközi viszonylatban is értelmezhető és megkérdőjelezhetetlen dokumentációjává válik a vizsgált festménynek. A vizsgálatok kulisszatitkaiba kaphatnak bepillantást az érdeklődők, számtalan érdekességet és sztorit megismerve szombat este 8 órától a Pannon-tenger Múzeumban.

Zenegép Zenekar koncert
A Zenegép Zenekar 2018-ban alakult újjá egykori rajongóik kérésére egy hosszabb szünet után. A zenekar erőssége a remek hangszeres tudás, a meglepően tömör hangzás és az egyedi, energikus női énekhang, amelynek előadásában az AC/DC, Janis Joplin, Elvis, ZZ Top, Tina Turner vagy akár Joe Cocker slágerei is különleges módon szólalnak meg. Szórakoztató, táncolható slágereket játszanak saját dalokkal fűszerezve, ami egy szóval is kifejezhető: örömzenélnek szombat este 10 órákor a Herman Ottó Múzeumban.

Gótika és reneszánsz a Múzeumkertben
Színes programokkal várják az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján a Tokaji Múzeumban.

Levendulaszüret Vadnán
Vadnán addig várják a szüeretelőket, amíg a virágzás tart. Hétvégén 9:00 -18:00 óráig, hétköznapokon 14:00-18:00 óráig lehet menni. A szedés menete a szokásos: a táskát és a metszőollót biztosítják, egy nagy papír táska levendula 3000 Ft. Kizárólag fotózásra csak egyeztetést követően van lehetőség. Kazincbarcikáról már biciklivel kerékpárúton is elérhető a kert. A google maps tökéletesen hozza a címet, Levendula Virágoskert Vadna néven pontosan megtalálható a helyszín. Kazincbarcika felől a Vadna táblánál rögtön balra, Ózd felől a falu végén jobbra, innen pedig útbaigazító táblák segítik a tájékozódást.

III. Tiszavirág Rock Találkozó
A fesztivál pénteken kezdődik a rakamazi Tiszavirág Kempingben. Szombaton fellép a Kiss Attila Acoustic, a Mélyvíz, a Fournever, az este a metálé, színpadon a Breath, a Long Live The Martyr, az Angerseed, a Nygmalion, a Haze, hajnalban DJ. Shero nyomja a talpalávalót.

Egy éjszaka az Edelényi kastélyban
Az Edelényi kastélysziget szombaton a délelőtti órákban zárva tart, a Múzeumok Éjszakája alkalmából 16 és 22 óra között várják a látogatókat. A "Sétálj úgy, mint egy Arisztokrata" vezetett sétával, "A kastély éjszakai lakói" előadással, kézműves foglalkozással, arcfestéssel várnak mindenkit.

I. Vattai Főző és Süteményverseny
Szombaton rendezik az első Vattai Főző és Süteményversenyt. Két kategóriában lehet nevezni: gulyás étel illetve sós és édes házi sütemények. A gyülekező és sátorállítás 10-tól kezdődik. A verseny 11-kor kezdődik, eredményhirdetés 16 órakor. 17-kor fellép az Ildi Rider, majd 19-kor az Illés emlékzenekar.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában