Valétálás

2024.06.26. 22:47

Hosszan kígyózott az egyetemi Szalamander - fotók,videó

A fa jelképezi a későbbi ALUMNI közösség összetartását, az egyetemhez való kötődését.

Pap Gyula

A Miskolci Egyetem végzős hallgatóinak Szalamander felvonulása

Fotó: Vajda János

A Miskolci Egyetem szerdán tartotta a hagyományos valétálási ünnepségét, a Szalamandert, amely a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánított „Selmeci diákhagyományok” talán leglátványosabb eleme, amikor a végzős hallgatók fáklyás felvonulással búcsúznak a várostól és az egyetemtől. A Miskolci Egyetem a selmeci hagyományokat követve, évtizedek óta így búcsúztatja végzőseit. A Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata által szervezett látványos esemény a campuson indult és a belvárosban folytatódott.

Faültetéssel emlékeztek 

2022 júniusától kezdve hagyományteremtő szándékkal a Miskolci Egyetem végzős évfolyamai minden Szalamanderen ünnepélyes keretek között elültetnek egy fát az egyetem területén. Ez a fa jelképezi a későbbi ALUMNI közösség összetartását, az egyetemhez való kötődését, és nem utolsó sorban a Campus zöldüléséhez is hozzájárul. A fát ültető évfolyamok adatait egy emléktáblán tüntették fel. 

Az ezt követő városi ballagási ünnepségen a Miskolci Egyetem nyolc karának végzős hallgatói a a miskolci Polgármesteri Hivatal régi bejárata előtt előtt álltak díszsorfalat, s hallgatták meg a város és az egyetem vezetőinek búcsúbeszédeit.

Elköszöntek a hallgatóktól

Miskolc nevében Veres Pál polgármester köszöntötte a hallgatókat és kérését fejezte ki, hogy akik esetleg a tanulmányaik befejeztével elhagyják a várost azok is zárják szívükbe Miskolcot és egyszer majd térjenek vissza. 

Az szeretnénk ha minél többen lennének olyanok akik itt találják meg a boldogulásukat, hiszen Önök örökre miskolci polgárok maradnak

 - hangsúlyozta a polgármester.

Az egyetem nevében Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes búcsúztatta a hallgatókat, gratulálva tanulmányaik sikeres befejezéséhez melyet az elmúlt években a covid-járvány és az energiaválság miatti tanrend módosulás nehezített. 

A nehézségek megoldásában segítettek a selmeci hagyományok is amelynek keretében most itt vagyunk és együtt mehetünk a Szalamanderre, hogy elbúcsúzzunk Miskolc utcáitól és az egyetem kollektívája is elköszönhet Önöktől

– fejtette ki a rektorhelyettes. 

A Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar valétaelnöke, Nagy Sándor a hallgatók nevében köszönte meg az elmúlt éveket, a megszerzett tudást.

Vonultak, koszorúztak

A városi ballagási ünnepség után a hallgatók egy csoportja bányászlámpással indult el „szalamander" alakzatban a Városház térről a Széchenyi utcára, onnan a Kazinczy út felé folytatják útjukat, őket a végzős hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat" énekelve követték a felvonulás útvonalán. A menet egyik állomása a Kazinczy út felől a Földes Ferenc Gimnázium volt, ahol a felvonulók megkoszorúzták az épület homlokzatán azt az emléktáblát, amely annak őrzi emlékét, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949 szeptemberében az iskola épületében kezdte meg működését. 

A koszorúzás után a felvonulás utolsó állomására, a Petőfi térre érve az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar valétaelnöke, Csontos Attila búcsúbeszéde és a karok himnuszainak eléneklése után egy kézfogással a felemelt zászlók alatt a valétaelnökök átadták a tisztségüket jelképező elnöki szalagokat utódaiknak. 

A tisztségátadás után a karok elhelyezték koszorúikat a Petőfi szobornál. Ezek után még egyszer felcsendült a búcsúnóta, ezzel a 2024. évi Szalamander véget ért.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában