Kiállítás

2024.06.07. 14:23

Kiskert: komposztáljunk, ne égessünk! - képekkel

„A varázslat neve: komposzt” címmel környezetbarát mobil kiállítás nyílt pénteken Miskolcon, a város polgármesteri hivatalának aulájában. Az interaktív kiállítás anyaga a kerti hulladékok égetésének problematikájára és a komposztálás bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Galambos Eszter

„A varázslat neve: komposzt” címmel nyílt környezetbarát mobil kiállítás

Fotó: Vajda János

Hudák Katalin, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat Ökomenedzser Irodájának munkatársától megtudtuk, hogy a város részt vesz a HungAIRy LIFE integrált projektben, melynek a szemléletformás is része. Kiemelte, hogy ne legyen nagy problémánk a levegő tisztaságával, nagyon sokat tehetünk mi magunk is, például a kerti hulladékégetés visszaszorításával. Ennek érdekében történik például a folyamatos komposztkeret osztás vagy az ilyen szemléletformálási tevékenység, aminek része ez a kiállítás is. 

komposzt_kiallitas003
A gyerekek számára játékos formában mutatják be a kerti hulladékokkal való gazdálkodást 
Fotó: Vajda János

A szervezők úgy gondolják, hogy ha már a gyerekek magukévá teszik azt a gondolatot, hogy a természetnek nagyon fontos részei vagyunk és nem sajátíthatjuk ki ez a környezetet, remélhetőleg felnőtt korukban már eszükbe sem jut a kerti hulladékégetés. 

Játékos módon tanít

A mini-tárlat mesés, játékos keretek között ismerteti meg a gyermekekkel a biohulladék környezetbarát kezelésének módját. Különlegessége, hogy nem csak témájában, hanem fizikai megvalósításában is teljesen környezetbarát, valamennyi eleme komposztálható anyagokból készült. Az általános iskolásoknak szóló mini-tárlat kerettörténete egy mese, melyben a karakterek varázslótanoncok, a komposztálás pedig maga a varázslat. 

A kiállítás célja, hogy a mese, a varázslat és a játékosság révén a gyerekeknek szinte észrevétlenül formálódjon a környezettudatos világlátása, szemlélete és gyarapodjon tudása is. A kiállítás interpretációs módszertanon alapszik, tehát több szinten biztosít hozzáférést a tartalomhoz, azaz tudati, érzelmi és fizikai síkon is.

Maga a kiállítás is komposztálható 

A mobil kiállítást az Ökomenedzser Iroda munkatársainak közreműködésével az Interpret Magyarország Műhely készítette.

Tolnay Zsuzsa az Interpret Magyarország Műhely munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a kiállítás a komposztálás lehetőségeit járja körbe, elsősorban Miskolc város általános iskolásai számára készült, de a városi rendezvényeken is találkozhatunk vele. A kiállítás fontos mondanivalója, hogy egy jól működő rendszerben nem keletkezik felesleg, minden újra használható. 

Szmoradné Tóth Erika szintén a műhely munkatársa hozzátette, a feladat az volt, hogy a komposztálás témáját a gyermekekhez közelebb vigyék, miután ők a célcsoport, kifejezetten ennek megfelelően készült el a mobil kiállítás anyaga, ennek ellenére játékos kedvű felnőtt számára is informatív és élvezetes. Színes grafikákkal, mesés keretbe ágyazva lett a téma feldolgozva és egy környezeti nevelési szakember még egy foglalkozást is tart az iskolásoknak. A dolog érdekessége, hogy a kiállítás minden eleme komposztálható. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában