Pályázat

2024.06.07. 14:16

Megújul az ikonikus Pressburger-ház, Miskolcon - képekkel

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a CineFest Egyesület bejelentette, hogy pályázati forrásnak köszönhetően az Oscar-díjas filmalkotó, Pressburger Imre szülőháza megújul.

Galambos Eszter

Felújítják a miskolci Pressburger házat

Fotó: Vajda János

Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd kiemelte, hogy egyrészt nagyon büszkék lehetünk az ebben az évben húsz éves CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválunkra, másrészt azokra a filmtörténeti utalásokra és emlékekre, amelyek ehhez a térséghez, ehhez a régióhoz kötődnek. Ilyen a miskolci születésű Oascr-díjas filmalkotó Pressburger Imre is, aki városunk történetének páratlan alakja. 

pressburger004
Veres Pál polgármester és Madaras Péter, a CineFest Egyesület Elnöke
Fotó: Vajda János

Városunkban született, innen indult el és lett ismert és elismert forgatókönyvíró, filmrendező és producer. A szülői háza itt áll Miskolcon, mind a mai napig. Most úgy tűnik, hogy egy nyertes pályázatnak köszönhetően Miskolc városnak egyik régi álma válik valóra, így a Pressburger-ház néven ismert, Szentpéteri kapu 3. sz. alatt található épület mind külsejében, mind funkciójában megújul.

Filmes központ lesz 

Szopkó Tibor Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere hozzátette, hogy Miskolc nagyon gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. A megújult Pressburger-ház is több lesz mint egy épület, mert olyan filmes központtá fog válni, amely hiányzott Miskolcról, pedig megérdemelte volna már a város. Az épület állaga olyannyira leromlott, hogy a Hodobay-program részeként az önkormányzat, a piaci szereplők, a civilek és további szereplők összefogásával törekvés indult annak megmentésére és felújítására. Az alpolgármester kiemelte, hogy remélhetőleg a ház megújulásának lesz egy tovább gyűrűző ereje, amely a környék épületeire is hatással lesz majd. 

Oscar-díjas dinasztia szülőháza 

Madaras Péter, a CineFest Egyesület Elnöke beszédében visszakanyarodott 2007-hez, amikor is történt egy kultúrtörténeti esemény, az Oscar-díjas Kevin Macdonald megkoszorúzta nagyapjának Pressburger Imre miskolci származású Oscar-díjas filmrendezőnek a házát. Ebben a különlegesen szép pillanatban Bíró Tiborral közösen eldöntötték, hogy megpróbálják megmenteni ezt az épületet. Tizenhét év telt el de úgy tűnik, hogy sikerült célba érni és ha minden jól megy másfél év múlva szalagot lehet vágni, és át lehet adni a megújult ingatlant. Ennek lehetőségét a HUSK/2302/2.4/061 számú „Artcross” megnevezésű Interreg (EU-n belüli városok és régiók együttműködését támogató) pályázat biztosítja, melyet a szlovákai Stószfürdő (Kúpele Štós) a CineFest Egyesülettel együttműködésben nyert meg, konzorciumi partnerben az Észak-magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft.-vel. A Miskolci Egyetem és a szlovákiai Pavol Jozef Šafárik Egyetem is a kezdeményezés mellé állt és együttműködő, támogató partnerként vesznek részt a projektben. 

Szunyogh László, Miskolc Megyei Jogú Város főépítésze hozzátette, hogy tulajdonképpen akkor csodálkoztak a ház nagyszerűségére amikor az emléktábla rákerült, addig szinte észrevétlen maradt a Szentpéteri kapun található ingatlanok sorában. A pályázat benyújtására ugyan nem sok idő volt de sikerült és nyertes is lett, ami miatt külön örömét fejezte ki a főépítész. 

Többfunkciós összművészeti tér jöhet létre

Az épületben rendezvénytermek, kiállítóterek és vendégszobák is helyet kapnak majd. A CineFest Egyesület központja is itt lesz a házban, így itt történik majd a fesztiválok és a filmes események szervezése, ennek a tudatában és ehhez igazítva lett összerakva az ingatlannak a jövőbeni funkciója. Az épületet elsősorban annak múltja miatt - a filmes kultúrát előtérbe helyező, összművészeti tér lesz aminek elsődleges célja a fiatal (16-25 éves) alkotóművészek támogatása. 

Az elképzelések szerint Pressburger szülőháza időszakos nemzetközi művészeti projektek, kulturális események, workshopok színhelye lesz, de emlékszobájával, műhelyeivel és irodáival állandó funkciókat is betölt majd, így a tágabb régió egyik egész évben látogatható turisztikai attrakciójaként is jelentős szerephez jut majd. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában