CineFest

2022.09.15. 15:00

A 120 éve, Miskolcon született hollywoodi filmrendezőre emlékeznek

A 19-20. század fordulóján számos művésznek és gondolkodónak adott otthont Miskolc. Kiderülhet, kik voltak azok.

HM

Minikonferenciát rendeznek csütörtök este 6-tól a 120 éve Miskolcon született Pressburger Imre világhírű Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező emlékére, miután kora délután megkoszorúzták a Szentpéteri kapuban található emléktábláját a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjaként. A rendezvények a fesztivál CineClassics szekciója programjai, melynek részeként le is vetítik a rendező A negyvenkilences szélességi fok című filmjét (Béke terem, 19:30.). Az 1941-ben született alkotás főszereplői a kor Pressburgernél nem kevésbé ismert sztárjai: Leslie Howard és Laurence Olivier.

Ők is miskolciak voltak

A programsorozat pénteken kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik tovább Ők is miskolciak voltak címmel, a rendezvényt a Pressburger-korabeli Miskolcrról a Sub Rosa Cafe különtermében este 6 órától tartják. 

A szervezők szerint Miskolc nemcsak az Oscar-díjas Pressburger Imre szülőhelye volt: a 19-20. század fordulóján kivételesen izgalmas városként számos művésznek és gondolkodónak adott otthont. A Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület és a CineFest közös beszélgetésén róluk beszélget Fedor Vilmos, Szunyogh László, Kolozsi László és Reiman Zoltán. 

A fesztivál ideje alatt kiállítás is látható a hollywoodi producerről, amelyen teljes életútját megismerheti a látogató a Sub Rosa Cafeban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában