boon.hu video

2024.06.19. 15:35

Tovább száguld a Miskolci Egyetem: megújult az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet - fotók, videó

Kiemelkedő színvonalú munkakörnyezetben folytathatják kutatásaikat a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetének munkatársai.

Gárdonyi Edina

Megújult a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézete

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A korszerű laboroknak és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrának köszönhetően az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet kimagasló helyet foglalhat el a hazai és nemzetközi földtudományi kutatási palettán. Dr. Baracza Mátyás Krisztián intézetigazgató köszöntőjében elmondta, hogy nagy esemény a kutatóintézet számára a költözés, hiszen 21. századi környezetben folytathatják munkájukat. Köszöntötte a Szegedi Egyetem, a Pannon Egyetem és a MOL képviselőit. Az átadó után kétnapos konferencia kezdődött, ahol az olajipar képviselői és az egyetemi szakemberek vitatják meg különböző rétegkezelési eljárások és technológiák hatékonyságát.

Nemzetközi szinten is kiemelkedő tudás- és eszközállomány

Azzal, hogy az intézet összeolvadt a Műszaki Földtudományi Karral, szorosabban kapcsolódhatnak a vérkeringésbe. Olyan világszinten is egyedülálló komplex tudás és eszközállomány áll rendelkezésükre, amellyel a tudományos élet és az ipar számára is tudnak szolgáltatni. Ezt erősíti az az információ, hogy nyáron is lesznek olyan külföldi – dél-afrikai és dél-amerikai – hallgatók, akik itt teljesítenek szakmai gyakorlatot.

Összenőtt, ami összetartozik

A Miskolci Egyetem erőssége, hogy képes igazodni a változó kor követelményeihez – kezdte köszöntő beszédét prof. dr. Horváth Zita, az egyetem rektora. Hangsúlyozta, hogy a regionális nehézségek ellenére sikerült stabilizálni a hallgatói létszámot, és több területen is kiemelkedő helyet foglal el a Miskolci Egyetem a felsőoktatási intézmények rangsoraiban. Nemzetközi szinten benne van az első öt százalékban, a 63 hazai felsőoktatási intézmény közül pedig oktatói kiválóságokat tekintve a 8. helyen szerepel – emelt ki két eredményt.
 

– Ez a gyönyörű campus a szellemi és fizikai építkezés fázisában van, ezt a folyamatos átadások is alátámasztják. Azzal, hogy az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet átköltözött a Műszaki Földtudományi Kar épületébe, új helyen, de a hagyományokat megőrizve összenőtt, ami összetartozik. Egyedülálló területet képvisel az intézet, nemcsak az országban, hanem világszerte figyelik a publikációs tevékenységüket – összegezte a rektor.


Mielőtt megnyitotta a kétnapos konferenciát, prof. dr. Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja ismertette, hogy a kar és az intézet fontos feladata az ipari szereplők kiszolgálása:
 

– A kutatómunkák nem a fióknak készülnek, folyamatosan kikérjük a piaci szereplők véleményét. Kutatásainkat ők hasznosítják, és ez fémjelzi az intézet fontosságát a hazai iparban. Negyedik generációs egyetemként előre tekintünk és felhívjuk az ipari szereplők figyelmét arra, amiben komoly potenciált látnak. A hozamnövelő eljárások, melyekben együttműködnek a MOL cégcsoporttal és a társegyetemekkel, megújult környezetben a kar és a Miskolci Egyetem jövőjét fogják építeni – emelte ki a kutatóintézet jelentőségét a dékán.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában