Választás 2024

2024.06.07. 18:09

Sárba tiporják Barkaiék a sajtószabadságot

Tiltakozik a Magyar Nemzeti Médiaszövetség a kollégáinkat ért támadás miatt. Az elemző szerint az agresszív fellépés a munkájukat végző sajtósokkal szemben elfogadhatatlan.

Boon.hu

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség szerint páros lábbal tiportak a sajtószabadságba

Fotó: BOON

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség megdöbbenve értesült róla, hogy a DK miskolci szervezetével rokonszenvező Lokálpatrióta Demokratikus Egyesület feljelentette a boon.hu munkáját végezni akaró forgatócsoportját. Külön felháborítónak tartjuk, hogy az erről szóló, a szerkesztőséghez eljuttatott közleményben fenyegetően meg is nevezték a két újságírót, bizonyítatlan vádakkal illetve őket

– mutattak rá.

Fenyegetnek, sértegetnek

Mint ismert, a Boon.hu stábja egy kampányfinanszírozási ügyben szeretett volna dr. Barkai László baloldali jelölttől kérdezni, ő azonban válaszolni sem a tájékoztatója előtt, sem pedig – ígérete ellenére – az után nem volt hajlandó. A forgatás közben kollégái sértegették az újságírókat, majd egy - a felvétel tanúsága szerint csak ürügyként kihangosított „magánbeszélgetésre” hivatkozva - perrel fenyegették őket. „Szövetségünk, ahogyan eddig is, most is kiáll a kérdezés és a sajtó szabadsága mellett. 

Tiltakozunk az ellen, hogy politikusok újságírókat fenyegetnek meg és listáznak pusztán a nekik nem tetsző kérdéseik miatt, s hogy a munkáját végző újságíró kérdezősködését zaklatásnak minősítsék

– hangsúlyozták. Majd hozzátették: "hisszük, hogy semmilyen politikai cél nem jogosíthat fel senkit arra, hogy a szólás szabadságát és hivatásukat gyakorló szakemberek munkáját korlátozza. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség szolidaritást vállal az Észak-Magyarország és a boon.hu megtámadott kollégáival és erre szólít fel minden jóérzésű újságírót."

Barkai Gyurcsány bábja lesz

A jelenség hátteréről megkérdeztük Nagy Ervin politikai elemzőt, aki rámutatott, hogy dr. Barkai László Budapestről szervezett lejárató kampánya a Demokratikus Koalíció befolyását mutatja. 

Ebből azt olvashatjuk ki, hogy ő valójában Gyurcsány Ferenc bábja lesz, bárhogy is szerepel

– mutatott rá. Azt is elmondta, hogy az agresszív magatartás mögött pedig a kétségbeesés húzódik, hiszen ha nyerne, akkor nem lesz valódi mozgástere, ráadásul baloldalról is támadni fogják, ha veszít, akkor pedig már azelőtt befejeződik a politikai karrierje, mielőtt valóban elkezdődött volna. 

Mindenesetre most is azt látjuk, hogy a baloldali pártoknak a hatalmi taktikázás, nem pedig a város érdeke a prioritás 

– mondta.

Elfogadhatatlan

Emlékeztetett: nem szokatlan és létezik olyan helyzet, mikor észérvekkel megokolható, ha egy választási megmérettetésre készülő politikus kerüli a kínos témákat és nem válaszol az újságíróknak, ám szerencsétlen taktika. 

Az viszont, hogy megfenyegeti – és ahogy a miskolci baloldali jelölt dr. Barkai László tette, aki agresszívan lép fel a munkájukat végző sajtósokkal szemben - teljes mértékben elfogadhatatlan, hisz ezzel sérti a demokratikus normákat és a tisztességes versenyt

– nyomatékosította. Arról is beszélt, ha egyetlen olyan kérdést kapnak, ami számukra kényelmetlen, akkor agresszívvá válnak. „Mikor egy politikus nem válaszol a választópolgárokat jogosan érdeklő kérdésekre, illetve megfenyegeti a munkáját végző újságírót, akkor a demokrácia mellett közvetve a választópolgárt is megsérti. Taktikai szempontból is szerencsétlen, hisz az effajta viselkedés visszaüthet a választásokon, de erkölcsileg is elfogadhatatlan” – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában