Szalamander

2024.06.26. 09:49

Erre kérik az egyetemisták a miskolciakat

A selmeci hagyományok felelevenítésében kérnek közreműködést a lakosságtól.

Boon.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alan Price

A Miskolci Egyetem június 26-án tartja a hagyományos valétálási ünnepségét, a Szalamandert, amely a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánított „Selmeci diákhagyományok” talán leglátványosabb eleme, amikor a végzős hallgatók fáklyás felvonulással búcsúznak a várostól és az egyetemtől. A Miskolci Egyetem a selmeci hagyományokat követve, évtizedek óta így búcsúztatja végzőseit.

Búcsúbeszédek

A Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata által szervezett látványos esemény a campuson indul és a belvárosban folytatódik. A végzős diákok ünnepélyes faültetése után a Miskolci Egyetem nyolc karának végzős hallgatói a polgármesteri hivatal régi bejárata előtt gyülekeznek és állnak díszsorfalat, s várják a város és az egyetem vezetőinek búcsúbeszédeit. Miskolc nevében Veres Pál polgármester, az egyetem nevében Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes búcsúztat.

Menet és koszorúzás

Ezt követően indul el a Szalamander, kb. 20:50-kor, melynek útvonala: Városház tér – Széchenyi u. – Kazinczy u. – Petőfi tér.

A városi ballagási ünnepség után a hallgatók egy csoportja bányászlámpással indul el „szalamander" alakzatban a Városház térről a Széchenyi utcára, onnan a Kazinczy út felé folytatják útjukat, őket a végzős hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat" énekelve követik a felvonulás útvonalán.

A menet egyik állomása a Kazinczy út felől a Földes Ferenc Gimnázium lesz, ahol a felvonulók megkoszorúzzák az épület homlokzatán azt az emléktáblát, amely annak őrzi emlékét, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949 szeptemberében az iskola épületében kezdte meg működését.

Átadják a szalagokat

A koszorúzás után a felvonulás utolsó állomására, a Petőfi térre érve a menet ismét oszlopokba rendeződik, miközben a bányászlámpásokkal körbeállják a teret. Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar valétaelnöke, Csontos Attila búcsúbeszéde és a karok himnuszainak eléneklése után egy kézfogással a felemelt zászlók alatt a valétaelnökök átadják a tisztségüket jelképező elnöki szalagokat utódaiknak. A tisztségátadás után a karok elhelyezik koszorúikat a Petőfi szobornál.

Az egyetemisták azt kérik a miskolciaktól, hogy a selmeci hagyományoknak megfelelően gyújtsanak gyertyáét az ablakaikban a felvonulás idején, ezzel is hangulatosabbá téve a Szalamandert!

Tavaly így búcsúztak a végzősök:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában