Átadó

2024.06.28. 11:26

Tokaj-hegyaljai borok az Országos Borverseny díjazottjai között-képekkel

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ünnepségét. Az idei OBV-re az ország 22 borvidékéről 230 pincészet nevezett összesen 897 tétellel.

Boon.hu

Az egyik díjazott bor az Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017 lett

Forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind az eredményhirdetés alkalmával.

A 2024-es OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei pedig Dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

A rendezvény főtámogatója az idei évben a MBH Bank.

A 43. Országos Borversenyen 7 nagyarany, 163 aranyérem, 117 ezüstérem, 11 kategóriagyőztes, illetve a Legeredményesebb borászat díja került átadásra.

A legrangosabb bormustrává vált

Frittmann János az OBV Szervezőbizottságának elnökeként köszöntő beszédében kiemelte, hogy az Országos Borverseny a hazai borversenyek legrangosabb bormustrájává vált az elmúlt 28 évben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szervezésében. A szakma elismeri, várja, amit jól mutatnak a számok is, hiszen az összes borvidékről érkeznek nevezések és a nevezési tételek száma is országos szinten a legmagasabb. Az OBV eredményei az ágazat számára mindig fontos visszajelzést jelentenek a minőségről és persze a trendekről.

Az OBV bírálati napjain (május 14-15.) 74 bíráló, köztük a borász szakma kiválóságai, borszakírók, nemzetközi borszakértők, sommelier-k és a tudományos élet képviselőivolt a garanciája annak, hogy ezen a megmérettetésen valóban a minőség és a szakmaiság a legfontosabb szempont.

Valós szakmai visszacsatolás

Rókusfalvy Pál kormánybiztos a beszédében hangsúlyozta, hogy az Országos Borverseny, annyiban különbözik minden más hazai borversenytől, hogy a termelők valós szakmai visszacsatolást kaphatnak a szervező HNT révén , ahogy a borászok a tételeiket egymás között megmérettetik - láthatóan a legmagasabb színvonalon. A kormánybiztos külön kiemelte, hogy stratégiai feladat a Magyar Bor márka hatékony fejlesztése, amelynek egyik fő feltétele, hogy a fiatalokat ismét közel kell hozni a borkultúrához marketing és edukációs eszközökkel is, amelynek fontos lépése lesz az ősszel három egyetemen is elinduló kreditalapú képzés.

Forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Rekord összegű támogatás

Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese köszöntő beszédében kiemelte, hogy az MBH Bank a létrejöttét követően is tovább vitte egyik jogelődjének tradíciót idén azzal, hogy támogatja az Országos Borversenyt. Ezáltal, valamint finanszírozói tevékenysége révén is segíteni akarja a borászatokat, mert célja, hogy aktív szerepe legyen az ágazat fejlődésében, főként a most kezdődő pályázati időszakban, amikor rekordösszegű beruházási támogatás lesz elérhető az agrárium és az élelmiszeripar számára. „Rendkívül fontos, hogy ezeket a forrásokat jól használja fel az ágazat.”

Fejlesztésekre és innovációkra van szükség

Dr. Nagy István miniszter megnyitó beszédében külön kiemelte, hogy a borásztársadalom az, amely az elmúlt évtizedekben példát adott arról, hogy jó helyzetfelismeréssel és abból fakadó stratégiával, az alkalmazkodás képességével közösen nyertesekké tudunk válni, hangsúlyozta továbbá, hogy meg kell fejtenünk és meg kell találnunk, hogy mivel nyerhetjük meg a fiatalokat a kulturált borfogyasztásnak, valamint hogyan tudjuk számukra vonzóvá és élménnyé tenni a bort.

Beszédében kifejtette azt is, hogy ahhoz, hogy a magyar borászat ne csupán talpon maradjon, de erősítse versenyképességét, fejlesztésekre és innovációkra van szükség. Az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt partnerként, szövetségesként tekint az ágazat képviselőire, támogatásokkal segíti, hogy a szőlő-és bor ágazat a jövőben is zászlóshajóként vezesse az agráriumot.

A HNT az ágazati startégiában kijelölte továbbá azokat a bortípusokat, amelyek a promóciós tevékenység alapját jelenthetik. Ezek a tételek egyúttal az Országos Borverseny különdíjait is jelentik.

A díjazottak

A 43. Országos Borverseny legjobb fehérbora: Szende Pince - Irsai Olivér 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb rozébora: Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Szent Márton Rosé 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb vörösbora: Szeleshát Szőlőbirtok - Szekszárdi Gubac Merlot 2019

A 43. Országos Borverseny legjobb gyöngyözőborai:

Feind Pincészet - Irsai Olivér Gyöngyözőbor 2023

Frittmann Testvérek - Frittmann Irsai Olivér Frisecco

A 43. Országos Borverseny legjobb pezsgője: Sauska - Sauska Brut

A 43. Országos Borverseny legjobb természetes édes bora:

Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet - Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2017

A 43. Országos Borverseny legjobb bio bora: Dobosi Borbirtok - Bio Olaszrizling 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb hazai nemesítésű fajtából készült illatos fehérbora: Szende Pince - Irsai Olivér 2023

A 43. Országos Borverseny legjobb Kárpát-medencei fajtából készült nagy száraz fehérbora:

Tokaj Art Wine - Genius 2021

A 43. Országos Borverseny legjobb Kékfrankos alapú házasítása:

Bodri Pincészet - Bodri Szekszárdi Vörös Cuvée Válogatás "Grand" 2017

A 43. Országos Borverseny legeredményesebb borászata: Vinart – Koch Borászat

A teljes eredménylista a www.orszagosborverseny.hu oldalon tekinthető meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában