Negyedszerre sikerült!

2024.06.25. 20:00

Vége a miskolci kutyakomédiának: megkapják jogos bérüket Veres Pál és helyettesei - képekkel

Két és fél éve vár Miskolc polgármestere és a három alpolgármester, hogy hozzájussanak törvény által garantált járandóságukhoz. A keddi rendkívüli közgyűlésen, negyedszerre végre sikerült megszavazni a javaslatot a testületnek.

Szaniszló Bálint

Megkapják járandóságukat Miskolc vezetői

Fotó: Vajda János

Mint a boon.hu részletesen foglalkozott vele, 2022. január 27-e óta folyt a kutyakomédia Miskolcon. Akkor tették le első alkalommal a képviselők elé a „Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és az alpolgármesterek illetményének és költségtérítésének a megállapítására” címet viselő előterjesztést. 

 

Negyedszer tárgyalta a közgyűlés a polgármester és az alpolgármesterek illetményét
Fotó: MZSP

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 2022. január 1-jén hatályba lépett módosítása úgy rendelkezett, hogy a megyei jogú város polgármestere (így Miskolcé is – a szerk.) havonta 1,3 millió forint illetményre jogosult. A törvény arról is rendelkezik, hogy a főállású alpolgármesterek illetményét a polgármesteri juttatás 70 és 90 százaléka közötti összegben kell megállapítani.

Törvény írja elő 

A városi közgyűlés törvényi kötelezettsége, hogy a törvénynek megfelelő tartalmú határozatot hozzon, ebben nincs mérlegelési lehetősége. 

Mindezek alapján terjesztették be a 2022. január 27-ei közgyűlés elé a városvezetők bérének megállapítását úgy, hogy az alpolgármesterek megkapják a 90 százalékos mértékű illetményt.  

A javaslat sem akkor, sem a második beterjesztés alkalmával, azaz 2022. június 23-án nem kapta meg a testülettől az elfogadáshoz szükséges többséget. Ugyanez a helyzet állt elő 2024. június 20-án is. 

Azt mondták, nincs rá pénz

Mint a boon.hu tudósított róla, 2022. január 27-én a városvezető Velünk a Város frakció nevében felszólaló dr. Mokrai Mihály (DK) a 22-es csapdájának nevezte a helyzetet a város számára.

 A kormány döntött arról, hogy emeli a polgármesteri illetményt, de forrást nem biztosított mellé. A város ezt nem tudja kigazdálkodni. Ez logikai bukfenc. Ráadásul ez egy politikai csapda. Ha elfogadjuk, akkor pazarlónak bizonyulunk. Ha nem, akkor a kormányhivatal törvénytelen döntés miatt kifogást emel. A Velünk a Város frakció nem szavazza meg az előterjesztést, mert nincs rá fedezet. 

Ugyanekkor dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy törvényi rendelkezésről van szó, amit egyszerűen végre kell hajtani. 

Mint mondta:

 Nem is kellene a közgyűlésnek állást foglalni ezzel kapcsolatban. Máshol úgy oldják meg ezt a helyzetet, hogy a polgármester ha nem akarja elfogadni az emelést, jótékony célra ajánlja fel.

Törvénytelen határozat

Dr. Ignácz Dávid mindegyik szavazást követően hivatalosan jelezte a döntés törvénytelen voltát, és hogy neki ezt jeleznie kell a megyei kormányhivatalnak, mert „a közgyűlés mulasztásos törvénysértést követ el”. 

Érdekesség, hogy sem a 2022. június 23-i, sem a 2024. június 20-i tárgyalás alkalmával nem volt egyetlen hozzászólás sem a napirendi ponthoz, ám az igen szavazatok száma nem volt elegendő az elfogadáshoz.  

Negyedszerre átment

A 2024. június 25-ei ülésen immár negyedszer futottak neki a miskolci képviselők a polgármester és az alpolgármesterek bére rendezésének. Most sem volt egyetlen hozzászólás sem, azonban a szavazáskor már megvolt az elfogadáshoz szükséges igenek száma. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában