Veszély!

2024.07.30. 09:00

A kutyák új ellensége: a hőguta

Ebben a melegben sajnos gyakran olvasunk gondatlanul az autóban hagyott kutyákról, akiket már-már a hőguta közelében tudnak kimenteni ebből a sanyarú helyzetből.

Boon.hu

A nagy nmeleg négylábú társainkra, a kutyákra is nagyon veszélyes

Fotó: Anita Kot

A kutya már sétáltatás közben hőgutát kaphat. Egyszerűen attól, hogy a magas hőmérséklethez képest túl sokat mozog, ahogyan ezt a blökiknél már megszokhattuk. Ezért a tomboló kánikulában nem szabad túlságosan hosszúra nyújtani a kutyasétáltatást, egy kis mozgás és az egészségügyi szükségletek elvégzése után vigyük haza a kutyát. 

Owner helping his pug dog on street in hot day, closeup. Heat stroke prevention
Gondoskodni kell a hűtésüktől
Fotó: Liudmila Chernetska

A kutya normális testhőmérséklete 39 Celsius fok, nála 39.5 jelenti a hőemelkedést, és 42 foktól beszélhetünk lázról. Innentől jön a hőguta és a túlhevülés állapota, ami nagyon veszélyes a kutyára. Mert számos esetben kedvencünk halálával végződik, és életben maradása esetén is maradandó károsodásokat szenvedhet.

Szóval semmiképp ne vigyük sétálni a kutyát tűző napban, várjuk meg, míg valamelyest enyhül az idő. Erre ideális lehetőséget teremtenek az esti órák. A reggeli séták is beválhatnak, amikor még nem emelkedik a magasba a hőmérő.

A hőguta tünetei 

Ebben az esetben a kutya szaporábban liheg a kelleténél, ezt szokatlan grimaszok kísérhetik. Elesettség, bágyadtság jellemzi az eb állapotát, erős nyáladzással együtt. Tágabb a pupillája, szédültté válhat, bizonytalan járással, reszketéssel és rohamokkal. Ugyanakkor hasmenés és hányás is előfordulhat egy ilyen helyzetben. 

Nagyobb baj az, hogy a hőgutától súlyosan károsodhat a keringési rendszere, az agya, de még a veséi is. Akkor is szakemberhez kell vinni a hőgutából normális állapotba visszatérő kutyát, ha teljesen egészségesnek tűnik, mert a felépülése akár hetekig is eltarthat.

Mit tehetünk a kutya védelmében? 

Mindig legyen nálunk víz, még akkor is, ha a hőmérséklet 25 fok fölé emelkedik. Mert a kutyának bármikor szüksége lehet pár frissítő kortyra. Ha van rá lehetőség, keressünk olyan sétálóutat, ahol vannak fák, és árnyékosabb területen róhatjuk a kilométereket. Vagy menjünk olyan járművel, ahol valószínűleg bekapcsolják a légkondit. Amelyik buszon, vonaton nincs légkondi, arra semmiképp ne szálljunk fel kutyával ebben a melegben, mert sehogyan sem tudunk segíteni a forróságtól szenvedő kutyán, amikor a semmi közepén felsővezeték-szakadás történik.  

Ha séta során pár méternél hosszabb szakaszt kell megtenni a tűző napon, vegyük az ölünkbe a kutyát, hogy ne forrósodjanak fel a mancsai, és ne égjenek meg a 60-70 fokos járdán. Válasszunk olyan sétaútvonalat, ahol vannak emberi ivócsapok vagy utcai kutyaitatók, hogy bármikor felfrissülhessünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában