Megoldás hőségre

2024.07.15. 13:30

A légkondicionálás jó, de csak mértékkel

Meghosszabbították a hőségriasztást július 18-a éjfélig. Mit mond a doktor?

Galambos Eszter

27 Celsius-fok alá nem mehet a légkondi még a hőségben sem.

Fotó: Shutterstock/Naypong Studio

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon.

Legnagyobb veszélyt a krónikus betegeknek jelent

Dr. Poncsák Csaba felnőtt háziorvos kérdésünkre ezt csak megerősítette és felhívta a figyelmet, hogy a krónikus betegek esetében még jobban érdemes odafigyelni. Hangsúlyozta, hogy mindenkit megterhel ez az időszak, de őket fokozottan, ezért bármilyen betegségben szenved egy személy, nagyon kell figyelnie. A háziorvos mondott egy-két példát: mivel magától leesik a vérnyomás, ezért a magas vérnyomás esetében a gyógyszeradagokat kell csökkenteni, a cukorbetegeknél észben kell tartani, hogy kevesebbet eszünk, többet iszunk ez az inzulinadagolást érintheti. Alapvetően azonban mindenki ingerlékenyebb, álmosabb, dekoncentráltabb. A legfontosabb javaslata, hogy folyadék mindig legyen nálunk és ne legyünk tartósan a tűző napon, mert hamar napszúrást kaphatunk, ami fejfájást, hányingert okozhat.

Azt is fontos tudni, hogy használjuk helyesen a légkondicionálót. Az ízületek védelme érdekében a készüléket szakaszosan érdemes használni, és a beállított hőmérséklet ne legyen 27 foknál hűvösebb. Érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tartózkodni, a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában