Agrár

2024.07.26. 17:30

Véget ért az aratás: nem jó, de nem is tragikus

A zabon kívül minden aratás befejeződött vármegyénkben. Átlagos mennyiség és átlagos minőség jellemzi a különböző vetési kultúrákat. A búzának csak húsz százaléka megfelelő minőségű, a zab és a káposztarepce mennyisége pedig elmarad a várttól.

Gárdonyi Edina

Aratás Miskolc Határában

Fotó: Vajda János

Néhány kisebb terület kivételével véget ért a nyári aratás hazánkban, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – közölte Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Feldman Zsolt tájékoztatása szerint az idei nyári aratás jó ütemben haladt és a korábbi évekkel összevetve átlagos eredménnyel zárult. A vetésterületek csökkenő tendenciáját mennyiség tekintetében több növényfajnál is részben kompenzálták a viszonylag kedvező hozamok, kivétel ez alól az őszi káposztarepce. Az információk alapján a nyári aratású növények tekintetében az ország ellátása biztosított és jelentős – több millió tonnás – export árualap is képződött.

Az őszi árpa lett leghamarabb betakarítva

A vármegyei adatokról és hozamokról Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke tájékoztatta portálunkat

Vármegyénkben az aratás végén járunk

 – mondta az elnök, majd ismertette a növényenkénti termésátlagokat. Az őszi árpa aratása fejeződött be a leghamarabb, 8167 hektáron 55 mázsás hektáronkénti átlagot sikerült betakarítani. Ez megfelel a vármegyei átlagnak, ennél már volt rosszabb és jobb termésátlag is.

A búza minősége nem megfelelő

Az őszi búza 56 mázsa hektáronkénti termésátlaggal megfelelő mennyiségnek számít, de a minősége elmarad a várt paraméterektől: 

Az országos adatoknak megfelelően a búza közel 80 százaléka sajnos csak takarmányminőségű és mindössze húsz százaléka megfelelő minőségű. A rozsból 29 mázsás, a tritikáléból 50 mázsás, a tavaszi árpából pedig 43 mázsás hektáronkénti átlagot sikerült betakarítani vármegyénkben

 – sorolta Taskó József.

A zab és a káposztarepce hozama átlag alatti

A zab aratása még nem fejeződött be. 70-80 százalékon áll 28 mázsás hektáronkénti átlaggal, ami gyengének számít. A második legnagyobb területen vetett növénykultúra az őszi káposztarepce, aminek 25 mázsa lett a termésátlaga hektáronként, ami az országos hozamhoz hasonlan vármegyénkben is az átlag alatt maradt – ismertette az elnök.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában