Megesznek

2024.07.19. 13:00

Elárasztotta Miskolcot a csipkéspoloska. Önt is bosszantja?

Apró, szürkés színű élősködők lepték el a platánfákat, a balkonokat, a száradó ruhákat Miskolc minden részén. A sétálóutcán járva magukról a kis rovarokat leseprő embereket láthatunk. Mi ez és mit tehetünk ellene?

Gárdonyi Edina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Luc Pouliot

A Centrum áruháznál várakozott csütörtökön a déli órákban Horváth Lajos a feleségével, sógornőjével és unokaöccsével. A családfő éppen seperte magáról a sok apró állatot. Kérdésünkre, hogy tudja-e, mi ez, nemmel felelt, de elmondta, hogy nagyon bosszantó, mert bárhová megy, mindenhol tele lesz a haja és a ruházata vele. A sógornője hozzátette, hogy a buszokon és zárt terekben is egyre több van, hiszen az emberek beviszik magukon az általuk eddig nem ismert nevű csipkéspoloskát.

Tömegesen elszaporodtak

Az utóbbi néhány évben jelent meg országunkban az észak-amerikai mérsékelt égövből származó tölgy csipkéspoloska, főként a nemzetközi kereskedelem miatt

 – nyilatkozta korábban a boon.hu-nak Paulovkin András entomológus. 

Az apró, 2-4 milliméteres testméretű rovar a falevelekre a nyálából apró golyókat képez, azon a helyen elsárgul a levél. A tölgy csipkéspoloskák az utóbbi időszakban tömegesen elszaporodtak. Kirándulások alkalmával, illetve városi környezetben is rákerülnek az emberekre. Néha próbaszívásokat végeznek a bőrön, ez azonban nem csípés, tehát nem veszélyes, bár kellemetlen, mivel a poloskák növényi nedvekkel táplálkoznak. Humán fertőzéseket sem tudnak terjeszteni

 – informált a szakértő.

Ősszel is tömegesen jelentek meg – bár még csak a balkonokon

Tavaly októberben írtunk a fajról, illetve megkérdeztünk egy élősködők irtásával foglalkozó helyi szakembert, hogy tehetünk-e bármit a bosszantó rovarok ellen.

Nagyon régóta, körülbelül 40 éve foglalkozom bogárirtással, de a csipkéspoloska viszonylag új, inváziós faj hazánkban, amely valószínűleg délebbi területekről vándorolt föl Magyarországra és elszaporodott

 – nyilatkozta akkor Kiss János bogármérnök. Most pedig azt mondta, az extrém meleg időjárás következményeként olyan rovarok is kifejlődnek, amik régen ha be is kerültek hazánkba, nem tudtak elszaporodni. – „Nemcsak a csipkéspoloska, de korábban nem jellemző szúnyogfajok is elterjedtek a hosszú ideig meleg hőmérsékletű vizekben" – nyilatkozta. Hozzátette, a csipkéspoloskának nincs hazánkban természetes ellensége.

Elmondta, hogy hatékony, nagy tömegű irtására még nincs kidolgozott módszer, úgyhogy ilyen megrendelést nem is vállalt.

A rovarirtó működik 

A csipkéspoloskák ellen a klasszikus rovarirtó szerek megfelelőek, de a legfontosabb a mechanikus védelem. A rovarvédelem ott kezdődik, hogy fizikailag elzárjuk magunkat a rovaroktól. A jó nyílászárók és a szúnyoghálók ebben nagy segítséget jelentenek. Bármilyen rovarirtó egyébként a csipkéspoloska ellen is hatékony. Emellett, ha megakadályozzuk, hogy a nőstények befészkeljék magukat valahová télire, azzal az egész populációt csökkenthetjük. Ugyanis a poloskák életben maradása, a darazsakéhoz hasonlóan nagyban függ a külső hőmérséklettől, mivel hidegben lelassul a keringésük. Ennek következtében nem tudnak fölrepülni, mert a szárnyuk nem tud eléggé merevvé válni – magyarázta Kiss János.

Nemcsak bosszantóak, a fákat is tönkreteszik

A csipkéspoloska valamennyi fejlődési alakja a levélfonákon tevékenykedik, a levélerek mentén károsít csapatostul. Jellegzetesek a fonákot borító fekete ürülékcseppek. A szúrásnyomok jól láthatóak a lombokon, elsárgult, kifakult foltok formájában. Az életnedveitől megcsapolt levelek elszáradnak, lehullanak, a fa legyengül, legrosszabb esetben ki is pusztulhat – olvashatjuk a kertlap.hu-n.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában