Derelye

2024.07.25. 18:00

Elérkezik a hegyháti falu ünnepe

Az idei Derelye Fesztiválon egyéb ételkülönlegességek is megjelennek Csernelyben.

Marosréti Ervin

A derelyések már lázasan készülnek

Fotó: Marosréti Ervin

A személyes találkozások és a gasztronómia kerül középpontba a hegyháti faluban. Csernelyben szombaton már tizenkettedik alkalommal rendeznek Derelye Fesztivált, amely ezúttal egybeesik a faluból elszármazottak találkozójával.

A szervező csapat már gőzerővel készül: a korábbi évek alapanyag mennyisége rendelkezésre áll, amit már egy nappal az esemény előtt elkezdenek feldolgozni.

Lesz mit elfogyasztani

– A találkozóra és a Derelye Fesztiválra is rengetegen jelezték az érkezési szándékukat, ezért értelemszerűen ránk is nagy munka vár – fogalmazott az előkészületekkel kapcsolatban Csorbáné Galambosi Erzsébet, főszervező.

– Öt üst borgácsgulyást készítünk, és már pénteken 30 kiló derelyét főzünk ki. Szombaton pedig meg sem állunk délután ötig, amíg igény van megállás nélkül készítjük a hagyományos, krumplitöltelékes derelyét. Ehhez 140 kiló burgonyát és 25 kiló túrót szereztünk be.

Csernely életében nagy esemény a fesztivál, ezúttal viszont a környékről is meghívtak olyan településeket, ahol a derelyéhez hasonlóan van gasztronómiai különlegesség. A csokvaiak túróslepényt készítenek és kínálnak a Borsodnádasdról pedig a molnárkalácsot hozzák el a Hegyhátra.

A megnyitót déli 12 órától tartják, a közös ebéd után pedig a színpadon is megkezdődnek a programok. Fellép Vadkerti Imre és a Kormorán együttes, de lesz latin- és néptánc bemutató és a Vadvirág Népdalkör is készül egy dalcsokorral. A tombolasorsolás után Várhegyi Gábor, Zámbó Jimmy díjas énekes szórakoztatja majd a Csernelybe érkezőket a Derelyeház előtti téren. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában