boon.hu video

2024.07.25. 20:21

A karatebajnok és a szumóbirkózó harca: 175 éve volt a Zsolcai csata

Színes ünnepi programokkal várták a megemlékezőket a Zsolcai csata 175. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi ünnepségen és megemlékezésen a Bárczay-kastélyba, illetve a felsőzsolcai emlékművek helyszíneire csütörtökön.

Gárdonyi Edina

Megemlékezés a Zsolcai csata 175. évfordulója alkalmából

Fotó: Vajda János

Egész napos programsorozat várta az érdeklődőket, ahol minden korosztály számára kedveskedtek izgalmas előadásokkal. Honvédségi bemutató, történész konferencia és interaktív gyermekműsor színesítette a felsőzsolcaiak napját.

A felsőzsolcai volt az első emlékmű

A városi ünnepség díszőrök vonulásával kezdődött a Hősök terén. 

Nem tudhatjuk, hogy mit jelentett zsolcai lakosoknak, hogy több tízezer katona haladt át itt 175 évvel ezelőtt, csak azt, hogy mi büszkén állhatunk itt

 – kezdte ünnepi beszédét Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. A délelőtti történész konferencián a hadtörténészek olyan érdekességeket osztottak meg az 1848-49-es szabadságharc témakörében a Bárczay-kastélyban, amelyek könyvekből nem ismerhetők. Akik részt vettek a konferencián, betekintést kaphattak a történelem olyan szegleteibe, amelyek csak kutatásokból derülnek ki. 

Ezen a konferencián megtudták azt is, hogy a felsőzsolcai emlékmű az első kiegyezés utáni emlékmű, ami emléket állított a hősöknek.

Üzenet az utókornak

A polgármester megköszönte a Magyar Honvédség és a hagyományőrző szervezetek munkáját, akik egész nap élményekkel ajándékozták meg a lakosokat. Hallhattak ágyúszót, láthatták, milyen volt egy támadás. Kiemelte Rácz Péter századost, aki felsőzsolcai lakosként, lokálpatriótaként segített a szervezésben. 

A megemlékezés üzenet az utókornak. Évtizedek múlva majd nekik kell itt állni és a hősök előtt tiszteletet tenni 

zárta szavait a polgármester.

A karatebajnok és a szumóbirkózó harca volt

Prof. dr. Hermann Róbert, Széchenyi-díjas történész – a délelőtti konferencia egyik előadója – felidézte a Zsolcai csata érdekességeit a jelenlévők számára. 

Még Napóleon ellen sem küldtek ennyi katonát. Olyan volt, mint a karatebajnok és a szumóbirkózó harca: olyan ellenséggel mentek szembe, akik jól fegyverzettek, kiképzettek voltak, a magyar sereg nagy része alig egy éve volt katona. Az itt harcoló zászlóaljak 1848-ban lettek toborozva, mégis megleckéztették az orosz sereget. A magyar tüzérség pedig ilyen rövid idő alatt is európai hírűvé nőtte ki magát

 – mesélte a történész. Hozzátette, hogy a Zsolcai ütközet volt az egyik utolsó felvillanása a magyar seregnek a fegyverletétel előtt.

A felsőzsolcai énekkarok népdalcsokra után következett az ünnepélyes koszorúzás. Az emlékekről és a hősökről szóló szabadtéri tablókiállítást Fehér Attila nyitotta meg, aki beszédében bemutatta a kiállítás ismeretanyagát.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában