Változás

2024.07.16. 14:00

Mától vége, erre figyeljen, ha e-rollert használ! (fotókkal)

Sokakat érintő szabályozás lépett életbe keddtől. Egy hosszú kérdésre tettek pontot az e-rollerek esetében.

Ujlaki Attila

Biztosítást kötöttek a rollerekre

Fotó: Vajda János

Miskolcon az összes rollerre kötött a társaságunk biztosítást” – mondta a boon.hu megkeresésére Lendvai Tímea, a TIER Mobility Hungary Kft. ügyvezetője. Ismeretes ugyanis, hogy ez a cég üzemelteti Miskolc városában a kölcsönözhető elektromos rollereket. Azt is elmondta, hogy a weboldalukon az összes eszköz fel van sorolva, így könnyen ellenőrizhető a kötelező biztosítás megléte.

 A kölcsönzőnek semmi teendője nincs, ha igazoltatják a bérlemény használóját, a rendőr be fogja tudni azonosítani, hogy az eszköz rendelkezik-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

Tízezreket érint

Az elektromos rollerekre bevezetett kötelező biztosítás várhatóan 30-40 ezer rollert érint a Netrisk szerint, más szakértők legfeljebb ötvenezer rollert említenek. Felhívták a figyelmet, hogy a kötelező felelősségbiztosítást nem érdemes kikerülni, részben az alacsony díj, részben pedig az akár több millió forintos okozott károk miatt. Az e-rollerek használata jelentősen csökkenti a városi levegőszennyezést. Mivel elektromos meghajtásúak, nem bocsátanak ki káros anyagokat, így hozzájárulnak a tisztább levegőhöz. Egyre több városban támogatják az e-rollerek használatát különböző kedvezményekkel és programokkal, hiszen ezek az eszközök segíthetnek a fenntartható közlekedési célok elérésében.

Több tényező befolyásolja a díjszabást

A rollerekre vonatkozó kötelező biztosítások díját – csakúgy, mint más járműveknél, például az autóknál – több tényező befolyásolhatja. Egyebek mellett a felhasználás jellege, a rollertulajdonos állandó lakcíme, de pótdíjak és kedvezmények is módosítják majd a díjakat. Mint az ismeretes, több olyan mikromobilitási eszközre is kötelező a gépjármű-felelősségbiztosítást kötni keddtől, amelyekre eddig nem kellett. Elsősorban az elektromos rollerek érintettek, amennyiben a jármű tervezési sebessége meghaladja az óránként 14 kilométert vagy nehezebb 25 kilónál. A biztosítási alkuszok eddigi tapasztalata alapján a rolleresek többsége évi 10 ezer forint alatt is találhat megfelelő kötelező biztosítást. A díjak mértéke jelentősen eltér, mert vannak olyan biztosítók, amelyek nyilvánvalóan azért hirdetnek meg több százezer forintot elérő éves összegeket, mert nem szeretnének rolleres ügyfeleket. 

Egyre népszerűbb 

Az utóbbi években egyre többen döntenek úgy, hogy autó helyett e-rollert választanak közlekedési eszközként. Az elektromos rollerek vagy e-rollerek, nemcsak a városi közlekedés hatékony és gyors alternatíváját kínálják, hanem hozzájárulnak a környezetvédelemhez is. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, miért is olyan jó választás az e-roller. Az egyik legnagyobb előnye a gyorsaság. Az autóval vagy tömegközlekedéssel szemben, ahol gyakran dugókba kerülhetünk vagy hosszú várakozási időkkel kell számolnunk, az e-rollerrel könnyedén elkerülhetjük a forgalmi torlódásokat. A modern e-rollerek akár 25 km/h sebességgel is képesek haladni, ami a városi közlekedésben kifejezetten gyorsnak számít. Emellett kis méretük lehetővé teszi, hogy szűk utcákon és járdákon is könnyedén manőverezzünk velük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában