Tudta?

2024.07.18. 17:30

Földes Gimnázium: Viszik az épületet, asztalt, széket, táblát - képekkel

A miskolci közgyűlés július 18-án rendkívüli ülésen döntött arról, hogy 2024. augusztus 1-jétől a Miskolci Egyetemnek adja használatba a Földes Ferenc Gimnázium működtetéséhez szükséges ingó és ingatlan vagyont.

Szaniszló Bálint

A Földes Ferenc Gimnázium tanárai is egyöntetűen támogatták az átvételt

Fotó: BOON

A boon.hu részletesen foglalkozott vele, hogy a Miskolci Egyetem képviseletében Horváth Zita rektor 2024. január 26-án jelentette be a Miskolci Tankerületi Központnál, hogy a Földes Ferenc Gimnázium fenntartói jogát szeretnék átvenni 2024. szeptember 1-jei hatállyal. 

A miskolci közgyűlés döntést hozott
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A rektor asszony a következőkkel indokolta szándékukat: 

„A Miskolci Egyetem a minőségi oktatás fenntartása és a tehetséggondozás érdekében szorgalmazta a Földes Ferenc Gimnázium fenntartói feladatainak átvállalását. A sikeres döntést követően a gimnázium az egyetemen folyó tanárképzéshez kapcsolódva gyakorlóiskolaként működik tovább, erősítve Miskolc oktatási kultúrájának a színvonalát...”

Év elején indult a sorozat  

A szándék bejelentését követően 2024. február 19-én a Miskolci Tankerületi Központ hivatalosan értesítette a miskolci önkormányzatot az egyetem szándékáról.  A törvény rendelkezéseinek megfelelően a miskolci közgyűlés arról döntött, hogy tudomásul veszi a Földes Ferenc Gimnázium fenntartói jogának átadását a Miskolci Egyetem részére.  Mindezek után 2024. június 11-én a köznevelésért felelős miniszter nevében megszületett a döntés a fenntartói jog átadásáról.

Ingó és ingatlan vagyon 

A miskolci közgyűlés 2024. július 18-i rendkívüli ülésének egyetlen napirendi pontja a következő címet viselte: 

Javaslat a Miskolci Tankerületi Központtal és a Miskolci Egyetemmel fennálló vagyonkezelési szerződések módosítására a Földes Ferenc Gimnázium fenntartóváltására tekintettel.  

A testület vita nélkül, 14 igen és 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett döntött arról, hogy a Földes Ferenc Gimnázium működtetéséhez szükséges ingó és ingatlan vagyont, azaz az épületet, a berendezési tárgyakat, asztalokat, táblákat, székeket augusztus 1-jével a Miskolci Egyetem használatába adják. Ezzel párhuzamosan a Miskolci Tankerületi Központtal korábban kötött ugyanilyen szerződés hatályát veszti.

Nem értett egyet a döntéssel 

A szavazáskor az egyetlen nem voksot dr. Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője adta. A képviselőt megkérdeztük a miértről. Mint elmondta, nem ért egyet a gimnázium átadásával. Véleménye szerint az lenne a helyes magatartás, ha - mint korábban - az önkormányzat működtetné az intézményt. Úgy véli, hogy az állami kézbe vétel óta nem javultak az oktatás feltételei a Földes Ferenc Gimnáziumban. Az egyetemi átvétellel még távolabb kerül a gimnázium ahhoz, hogy ismét az önkormányzat működtesse. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában