Irtás

2024.07.08. 16:00

A hőség miatt a földről gyérítik a szúnyogokat vármegyénkben is

Vármegyénkben hétfőn, kedden és szerdán végzik, összesen 5739 hektáron dolgoznak, 28 településen.

Boon.hu

Fotó: Makovics Kornél

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés. Az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség.

A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják.

A héten összesen 74 ezer hektáron földi módszerrel, platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel gyérítik a vérszívókat a szakemberek. A földi kezeléseket napnyugtát követően végzik, az a hőségriasztás alatt is a tervek szerint zajlik, tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A Duna teljes szakaszán, azaz a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest érintett kerületeiben, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében lehet késő estétől a gyérítést végző autókkal találkozni.

Itt gyérítenek vármegyénkben

Ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Zala vármegye számos településén lesznek földi kémiai kezelések.

Vármegyénkben hétfőn, kedden és szerdán végzik, összesen 5739 hektáron. Hétfőn Kazincbarcika, Muhi, Sajóivánka, Sajókeresztúr, Sajóörös, Girincs, Kesznyéten, Kiscsécs, Nagycsécs, Sajógalgóc, Sajókaza, Sajóvelezd és Vadna településen, 2210 hektáron dolgoznak. Kedden Alsózsolcán, Arnóton, Felsőzsolcán és Tiszaújvárosban 1138 hektáron, míg szerdán Ónod, Sajóecseg, Sajólád, Sajópálfala, Sajópetri, Sajószentpéter, Sajóvámos, Szirmabesenyő, Berente, Dubicsány és Putnok van soron, 2391 hektáron.

A szúnyoggyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

A központi és önkormányzati szúnyoggyérítés eredményességéhez az is nagyban hozzájárul, ha felszámoljuk a kertekben létrejött szúnyogtenyészőhelyeket. A ház körüli teendőkről az alábbi linkeken lehet olvasni:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában