Tudta?

2024.07.26. 11:30

Itt épül új híd Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A Miskolc közeli településen élők mindennapjait könnyítheti meg majd a tervezett objektum.

Szaniszló Bálint

A Hejő településeken - többek között Kistokajon - átfolyva éri el a Tiszát

Fotó: BOON

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben jelent meg az ajánlati felhívás a Miskolc közel település, Kistokaji Hejő-hídjának építésére. 

Kistokaj madártávlatból
Fotó: olvasó

A hirdetményben megadott tervezési terület alapján az új híd a Táncsics és a Pacsirta utca között ível majd át a patak felett, ahol eddig nem volt átjáró. A híd egynyílású, acélgerenda főtartós, vasbeton pályalemezes szerkezetű lesz, acél hídkorláttal, 13,8 méteres nyílással. Az átjárón egy másfél méter széles gyalogjárdát vezetnek át, amely a hídon 2 méterre szélesedik ki.

Kistokaji fejlesztési tervek 

A község honlapján elérhető településfejlesztési terv alapján a gyalogos híd megépítése egy átfogó fejlesztési tervben van benne, amelynek többek közt része a Hejő-patak mentén zöldterületek fejlesztése, egy új településközpont létrehozása, a Kistokaji-tó körül sétány építése, illetve a Kistokaj mellett futó M30-as gyorsforgalmi út, valamint a Kistokajt átszelő vasút erdősávval történő elválasztása a lakó övezetektől.

A Hejő Tapolcán ered 

A Hejő patak egyébként a Bükk-vidék keleti részén, Miskolctapolca területén ered, és a Sajóval majdnem párhuzamosan folyik délkeleti irányban. Érinti Kistokaj községet. Körülbelül 40 kilométer után, Polgár alatt ömlik a Tiszába. Alapvízhozamát a tapolcai hideg és langyos karsztforrások adják, völgyben a sokéves átlag csapadékmennyiség 600 milliméter. Legnagyobb mellékága a Kulcsár-völgyi patak. 

hejo_patak_tisztitas_13
A Hejő-patak takarítása állandó téma
Fotó: BOON

A patak nevét, amely a jégkorszaki folyók és patakok által lerakott kavicsüledékes síkságon halad át, korábban hat, a partján épült önálló község viselte. Ma már csak öt (Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőkürt, Hejőpapi, Hejőszalonta), mert Hejőcsaba Miskolccal egyesülve, önálló közigazgatási egységként megszűnt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában