Érdekes

2024.07.12. 17:30

Kiürülnek vármegyénk települései. Vagy mégsem?

Országos trend, hogy csökken hazánk népessége, így vármegyénké is, azonban vannak települések, ahol érdekes tendencia mutatkozik.

Ujlaki Attila

Galvácsi utcakép

Forrás: galvacs.hu

„Folyamatosan cserélődnek az emberek Sóstófalván, de a közeli cég miatt egyre többen telepednek le a településen” – mondta a boon.hu-nak Sztrakon Béla polgármester annak kapcsán, hogy a pénzcentrum.hu egy kutatást publikált, amely azt részletezi, hogy habár az ország lakossága csökken, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye települései közül többen is nő a népességszám. 

Elnéptelenedés 

Az országos átlagot tekintve Magyarország állandó lakossága 0,4 százalékkal csökkent 2023 év elejéhez képest, és 1,53 százalékkal 2020-hoz viszonyítva. A belügyminisztériumi nyilvántartás szerint hazánk állandó lakossága 9 millió 765 ezer fő volt 2024 januárjában. Észak-Magyarország régióban 1 millió 131 ezer állandó lakost tartottak nyilván 2024 januárjában, ez 2023-hoz képest 0,65, 2020-hoz képest 2,87 százalékos a visszaesés. Ez azt jelenti, hogy az országos átlagnál rosszabb a helyzet északkeleten, viszont például a már vizsgált Dél-Dunántúlon még ennél is nagyobb az elnéptelenedés – részletezi a kutatás. 

Nem mindenhol

A pénzcentrum kutatása rámutat, hogy a legnépszerűbb települések régiós rangsorában - melyet az állandó lakosok számának százalékos, tehát lakosságarányos növekedése alapján állítottunk fel - egyértelműen a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyeiek dominálnak. Az egyéves listában 50-ből 37 borsodi, 7 hevesi és 6 nógrádi, az ötéves összevetésben pedig az 51-ből 35 borsodi, 9 nógrádi és 7 hevesi van.

Letelepednek

Sztrakon Béla, Sóstófalva polgármestere azt is elmondta, hogy a kistelepüléseken jellemzően alacsonyabbak, sőt néha ingyen is vannak telkek, amelyeket olyanok megvásárolnak, akik építkezni szeretnének. „Ebből adódóan a kistelepülések népszerűbbek lehetnek” – hangsúlyozta.

A kutatásban Galvács település is szerepel. Filó Gergő polgármester elmondta, hogy a településen több szlovák nemzetiségű is letelepedett az elmúlt években. „A falusi CSOK miatt is rengeteg a fiatal érdeklődő Galvács iránt” – mondta. 

Jelentősen nőtt a lakosságszám:

A legnagyobb települések, amelyek a TOP20-ba már nem fértek be, de növekedésben fel tudták venni a versenyt a törpefalvakkal: Sajóörös, Kistokaj, Hidasnémeti, Mályi, Tiszatarján, Bogács, Sajókeresztúr, Kesznyéten, Farkaslyuk, Szalaszend, Bükkaranyos, Szentistván, Sajóecseg, Boldva, Szalonna, Sajószöged, Monok, Szendrőlád.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában