Kikelhet-e néhány belőlük?

2024.07.10. 17:30

Titokzatos tojásokat találtak a nyéki hulladékátvevőben

A régi bútorok és rongyok között találtak rejtélyes tojásokat.

Édes Richárd

Az egyik hulladékátvevő telepen tojásokat találtak lehetetlen helyen.

Forrás: MÁLYI MADÁRMENTŐ ÁLLOMÁS

Közel 90 tojásra figyelt fel egy úriember, aki ezeket valamilyen hüllő vagy sikló tojásának gondolta. Később kiderült, hogy igaza volt, siklótojások kerültek a hulladékátvevő területére régi bútorok és rongyok közé. 

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

Felhívta Lehoczky Krisztiánt, a Mályi Madármentő Állomás alapítóját. Az állatmentő tudta, hogy ennyi tojást hirtelen egyetlen hüllő nem tud tojni, valószínűleg több kígyó választotta tojóhelyük a nyéki hulladékátvevő udvar. 

A tojások egy teljesen kiszolgáltatott helyen voltak. Bármikor rájuk eshetett az eső, és a túlságosan erős napsütés szintén káros hatással lehetett rájuk. Elvittem a tojásokat egy barátom keltetőjébe, aki kifejezetten hüllőkkel foglalkozik

 - beszélt a nyéki esetről Lehoczky Krisztián.  Így a tojások egy sokkal biztonságosabb környezetbe kerültek, ahol jóval nagyobb esélyük lesz a kikelésre.  

Én már annak örülnék, ha 2-3 kikelne. Azon a helyen, ahol voltak a tojások, mind halálra voltak ítélve

 – mondta az állatvédő.

Utánanéztünk az interneten, hogy mennyi idő alatt kel ki egy kígyótojás. Mint írják, a legtöbb hüllő aligha nevezhető odaadó, gondos szülőnek. Természetes körülmények között legtöbbjük lerakja tojásait vagy megszüli utódait, aztán továbbáll, így az apróságoknak maguknak kell boldogulniuk. A keltetés időtartama a fellelt információk szerint fajtánként változik, és a keltető hőmérséklete is befolyásolja.  Van, ahol 1-2 hetet írnak, de van, ahol két hónapos időtartamot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában