Fesztivál

2024.07.12. 12:00

Lesz gomba Kissikátorban, méghozzá helyi

Két évtizede indult el a kissikátori gombafesztivál hagyománya, amely ma is töretlenül népszerű

A sikátori retro sziget már a gombafesztivál lázában ég

Fotó: Marosréti Ervin

 

Az előkészületek a végéhez közelednek, szombaton immáron 19. alkalommal rendezik meg a Gombafesztivált és Falunapot Kissikátorban. A kis Hangony-völgyi zsákfaluban ez lesz az év ünnepe, amelyre természetesen már hosszú hónapok óta készülnek a helyiek. A szervezőmunka a megszokott ütemben halad, hiszen jókora gyakorlattal rendelkeznek már. Az eseményt ugyanis 2004-ben bonyolították le először, a mostani lesz a sorban a tizenkilencedik. A korábbi évekhez képest az is pozitívum, hogy a környező erdők megadták az eseménynek, amire szüksége van.

 

Fotó: Marosréti Ervin

Róka- és tinóru gomba

- A fesztivált megelőző hetekben kellő mennyiségű gombát találtunk az erdeinkben, így nincs akadálya annak, hogy szombaton helyben szedett róka- és tinóru gombából készült pörkölttel kínáljuk a meghívott vendégeinket - árulta el érdeklődésünkre Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

 - Az elmúlt esztendőben többször máshonnan kellett beszereznünk a gombát, idén azonban változott a helyzet. A főzőversenyen résztvevő csapatok számára is tudunk adni egy-egy kilót, a további alapanyagot azonban saját maguknak kell biztosítani. A kánikulai hőség miatt egy kicsivel kevesebben jelezték a részvételi szándékukat, de biztos vagyok benne, hogy a nap első felében így is rengeteg finomság készül majd a bográcsokban.

A Kissikátori Gombafesztivált és Falunapot csakúgy mint eddig, a helyi közalapítvány és az önkormányzat közös összefogással rendezi meg. A konkrét szervezők mellett azonban a falu lakossága is kiveszi a részét a feladatokból. Ilyenkor mindenki szépíti a saját portáját, az esemény idejére rokonokat, barátokat hívnak meg, és a faluban az „átmenő” forgalom is sokszorosa a megszokottnál. Egyes becslések szerint ezen a napon több ezren megfordulnak Kissiktátorban.

Fotó: Marosréti Ervin

Mindenki készül

- A szeptemberi búcsú nálunk már kimondottan a templomi ünnepségre fókuszál, a falunapunkat most már hosszú ideje a gombafesztivállal kötjük össze - tette hozzá Kocsik László Csaba. - 

Most lesz lehetőségünk arra, hogy két kitüntetést is átadjunk olyan személyek számára, akik nagyon sokat tettek a falunk érdekében.

 Vélhetően a nagy érdeklődés a délutáni óráktól várható, hiszen ekkor kezdődnek a kulturális események.

Színes programok

A délelőtti órákban a Siki Gomba Kupa labdarúgó tornát és a gombafőző valamint a sörivó versenyt bonyolítják le. 11 órakor megkoszorúzzák a dr. Kovács Béla emlékfát, 13 órakor pedig az ünnepélyes megnyitót tartják meg. A fesztivált hivatalosan Riz Gábor országgyűlési képviselő nyitja meg. Ezután amatőr művészeti csoportok lépnek fel, majd gyermekműsorok következnek. Délután fél négykor érkezik Márió, akik a Dance Sqhere SE tánccsoportja követ. Az AB/CD együttes koncertje után tartják meg a tombolasorsolást, amit a B52 zenekar nagykoncertje követ. A kissikátori gombafesztivál utcabállal zárul.

Fotó: Marosréti Ervin

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában