boon.hu video

2024.07.02. 11:30

Lillafüredi Függőkert: az enyészet lett úrrá az idegenforgalmi látványosságon - képekkel, videóval

Jó tíz éve fejeződött be a Lillafüredi Függőkert felújítása. Az elmúlt évtizedben az idő vasfoga alaposan kikezdte a népszerű idegenforgalmi látványosságot.

Szaniszló Bálint

Bokatörő állapotok a Lillafüredi Függőkertben

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A lillafüredi Palotaszálló alatti megújult függőkertet 2013. szeptember 28-án adták át. A 265 millió forintos beruházás része volt a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című több mint 2,4 milliárd forintos projektnek. 

Így néz ki egy pad a Lillafüredi Függőkertben
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Mint a boon.hu részletesen beszámolt róla, a miskolci önkormányzat az Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán a komplex fejlesztésre több mint kétmilliárd forint támogatást nyert el: a Lillafüredi Függőkert felújítása mellett a diósgyőri vár fejlesztése is szerepelt a programban.

Teraszos sétányrendszer

Az már egyértelműen a történelem része, hogy Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja. 

Új tartalmat kapott

A 2013. őszén átadott megújult látványosság minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott, a vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni: kialakították a fiatalság és találkozások, a vízesés, a virágok, a zene, a költészet, a szobrászat teraszát. József Attila mellett Herman Ottó is szobrot kapott a Lillafüredi Függőkertben.

A romlás jelei

Az elmúlt tíz esztendőben azonban az idő vasfoga alaposan nyomot hagyott az egyébként közkedvelt helyként számot tartott Lillafüredi Függőkert teraszain. Az utcabútorok fa alkatrészei elkorhadtak, a járdaburkolat több helyen feljött és balesetveszélyessé vált és a játszótér sem hasonlít már az átadás idején tapasztalt állapotára.

Önkéntes munkával

2023. nyarán a függőkert vízesés teraszát újította föl a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör. Az akcióval az önkormányzat által meghirdetett „Fogadjanak örökbe” egy közterületet! című felhíváshoz csatlakoztak. A kezdeményezés célja az volt, hogy szebbé, rendezettebbé, tisztábbá varázsolódjon Miskolc, és az ott lakók még inkább magukénak érezzék ezt a várost.

A függőkerti akcióról dr. Boryné Rhúz Anna, a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör tagja akkor így számolt be: 

Június utolsó hetében, egy verőfényes délelőttön a 6-8 főből álló kertészcsapatunk a Lillafüredi Függőkert Vízesés teraszán található lekopott kerti padok rendbetételének látott neki. József Attila szobra mellett serényen haladt a csiszolás, mázolás, gyomlálás. Két óra elteltével a terasz hat padja már le is volt festve, a területi képviselő jóvoltából kapott alapanyagok segítségével. A vidám hangulatú munka egy kirándulásnak vagy csapatépítésnek is megállta volna a helyét. A kertbarátok egy másik délelőttjüket is rászánták erre a feladatra, mert még egy második réteggel is bevonták a padokat. Sőt a megmaradt lazúrral egy terasszal lentebbi négy padot is lefestettek. Hihetetlen energiával dolgoztak a baráti kör tagjai, pedig átlagéletkoruk bizony már 70 felett van.

Leomlott a támfal

Mint a boon.hu megírta, 2022. március 17-én a lillafüredi Palotaszálló alatt lévő függőkertek északi részén, a Kosztolányi sétány mellett lévő terméskő támfal mintegy 20 méter hosszan váratlanul kibillent, összerepedezett, és egy 4 méteres szakaszon le is omlott a sétányra. Az omlás szerencsére személyi sérülést nem okozott.

Miskolcon egyébként majdnem minden esztendőben történik váratlan pincebeszakadás vagy partfalomlás, általában a téli hóolvadásokat vagy a tavaszi-nyári nagyobb záporokat követően.

A 2022-t megelőző esztendőkben az átlagos éves csapadékmennyiség majdnem kétszerese hullott Miskolcra, ezáltal az agyagos lejtők talaja telítődött, majd erre jött a téli havazás, a hirtelen hóolvadás, utána ismételten fagyás és olvadás. A szakemberek szerint ez a fajta időjárási anomália okozta a lillafüredi támfal elmozdulását és leomlását tavaly. 

A lillafüredi esetben az is közrejátszott, hogy egy ilyen támfal normál esetben körülbelül hatvan-hetven évet bír, ez pedig már csaknem száz éve épült.

A miskolci önkormányzat végül is vis maior támogatás segítségével mintegy 30 millió forintos költséggel állíttatta helyre a leomlott támfalat.

Az viszont tény, hogy a Lillafüredi Függőkert megérett egy alapos felújításra, mielőtt komolyabb baleset történik a forgalmas idegenforgalmi helyen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában