Programajánló

2024.07.15. 20:00

Szeretné megismerni a mennyországot? A szeptemberi Ars Sacrán közel járhat hozzá (fotókkal)

Az Éltető Lélek Alapítvány 2024-ben is megszervezi Miskolcon a nagy sikerű rendezvényt szeptember 13. és 22. között.

Édes Richárd

ArsSacra Fesztivál sajtótájékoztatója a Városháza dísztermében. Juhász Ferenc plébános

Fotó: Vajda János

A II. Ars Sacra központi gondolata a keresztény szellemiség és a béke közvetítése. Ehhez kapcsolódik az eseménysorozat bibliai mottója: Az igazság békét teremt (Izaiás 32.17).

A II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál fővédnöke Dr Ternyák Csaba egri érsek. 9 nap alatt összesen 45 program várja az érdeklődőket, számos kulturális és tudományos eseménnyel. Valamennyi program a béke és igazság üzenetét közvetíti, az ökumené és a keresztény lelkület megjelenítésével. 

Túlélő grafikák a náci táborokból, szakrális kincsek és zsidó hagyományok

A szervezők hét kiállítást rendeznek a II. Ars Sacra Fesztiválon. A Sárga csillag fénye kiállítás dr. Robert O. Fisch híres orvos és művész, a náci koncentrációs tábor túlélő grafikáinak bemutatását állítja a középpontba. A magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek kiállított tablóit rövid életrajzi leírások egészítik ki.

A Dobos Klára újságíró-fotóriporter fényképeiből készült kiállítás az I. Miskolci Ars Sacra Fesztivál eseményeit mutatja be. A Rudolf Mihály DLA építész munkáiból összeállított kiállítás fő témája az egri székesegyház rekonstrukciója, amely nagysikerű budapesti, tokaji, kassai bemutató után Miskolcon is látható lesz. 

A Zsidó Múzeum és Látogatási Központban látható kiállítása bevezet a miskolci zsidóság 250 éves történetébe és a zsidó hagyományokba. A görögkatolikusok évszázados öröksége és az Ars Sacra műtárgya az abaújszolnoki oltár reprezentatív egyházművészeti kiállítása, amely a Miskolci Apostoli Exarchátus megalapításának centenáriuma alkalmából nyílik a Herman Ottó Múzeumban. Miskolci képzőművészek, hazai és meghívott alkotók is bemutatkoznak „Az igazság békét teremt” ihlette alkotásokkal. 

Az érdeklődők láthatják Szendrő és Szinpetri szakrális kincseit. Az Assisi Szent Ferenc barokk-templom freskóit és oltárképét az alkotó, Máger Ágnes festőművész mutatja be. 

Zarándoklat és templomi koncertek is lesznek a programsorozatban 

A lelkiség is központi szerepet kap a II. Ars Sacra rendezvényei között. A Városi Zarándoklaton a tervek szerint a résztvevők több mint 40 templomot látogatnak meg gyalogosan, négy csoportban, négy útvonalon, majd a Kálvária dombon közösen vesznek részt a búcsúi szentmisén. A Szent Kereszt Felmagasztalása búcsúi szentmisén Juhász Ferenc pasztorális helynök, plébános fogadja a zarándokokat.

A komolyzene kedvelőit templomi koncert várja a Mindszenti templomban, ahol Jakab Endre kántor és a Mindszenti templom kórusa énekel. A Minorita templom Herczeg Zoltán orgonakoncertjének ad otthont, fellép a Szent Ferenc Kórus, a Cardinal Mindszenty Kórus és a Cantus Agriensis Kórus. A Belvárosi evangélikus templomban J. S. Bach nagyszabású C-dúr hegedű szólószonátájának rendhagyó előadása vár az érdeklődőkre. A Zárdakápolnában Regős Zsolt együttesének koncertjét hallgathatjuk meg, míg a Belvárosi református templomban Tóth-Vajna Zsombor és Ács Gabriella ad angol barokk estet.

A Református műemlék templomban tartják a 30 éves Lévay József Református Gimnázium kórusának jubileumi koncertje, melynek díszvendége Szegedi Csaba operaénekes, az iskola egykori diákja.

A Vasgyári templom szintén koncerthelyszínné válik. A „Színről színre látván” hangversenyen itt mutatják be a 20. század karakteres komponistája, Olivier Messiaen alkotásait. Görömbölyön Ökumenikus istentiszteletet tartanak a dicsőítő nap kezdetén, fellép a Miskolc-Belvárosi Református Dicsőítő Együttes. Böjte Csaba ferences szerzetes atya hálaadó ünnepi szentmisét tart a Minorita templomban, a Szent Ferenc és Mindszenty Cardinál kórus közreműködésével.

Irodalmi estek szakrális versmondó versennyel, Pilinszkyvel és Szabó Lőrinccel 

Dobos Marianne író, a magyar költészet kiemelkedő költője, Szabó Lőrinc életművéről tart előadást. Az irodalom szerelmesei részletes betekintést kaphatnak Pilinszky színházába. Mikita Gábor színháztörténész előadásának középpontjában Pilinszky János költő színházról vallott gondolatai, színházi esszéi, drámakísérletei állnak. A Versbarátok Körének irodalmi előadása Szent Ferenc eseményekkel teli életének utolsó szakaszáról szól.

Az Éltető Lélek Irodalmi Kör a „Békességet hagyok nektek” idézethez kapcsolódva zenés irodalmi műsorral készül. A programot több fordulós szakrális versmondó verseny színesíti, „Elveszíthetetlen öröm” címmel. Ötven versenyzőből a leghitelesebb húsz továbbjutó mutathatja meg tehetségét és hitvallását a Szentlélek gyümölcsei, az Öröm témakörében.

A programok között szerepel Flach Antal könyvbemutatója is. A „Miskolci dalok, dallamok” kötet több éves kutatómunka eredménye. A Miskolc városához kapcsolódó énekes és hangszeres darabokat és szerzőit ismerhetjük meg a csembalóművész és zenetanár előadásában. 

Szakrális építészet, minorita film és hegedűkészítés

A tudományos előadásokból sem lesz hiány a II. Ars Sacrán.

A „Szakralitás szegletkövei” tudományos konferencia a szakrális építőművészet alkotásait és érdekességeit mutatja be. Aztán bepillantást kaphatunk A Tiszteletreméltó-Kelemen Didák szolgálatába egy filmvetítésen. A minorita misszionárius életének legnagyobb részét Miskolcnak szentelte, itt alapította meg a Minorita templomot, rendházat és iskolát. 

A Cremonai hegedűk, miskolci zenészek című film ezzel szemben a hangszerekre összpontosít, Stradivari nyomdokain járva Cremonát, és a hegedűkészítés mesterségéről szól. Az arTTér közösségépítő beszélgetésében Czikora Ágnes műsorvezető „Az igazság békét teremt” témáját vizsgálja a közbeszéd, a tudomány, a kultúra és a népművelés területén.

A gyermekeket színes programok várják az Ars Sacrán

A Legyen ez a Te napod! során a kortárs keresztény könnyűzene, mozgalmas családi programok, tanúságtételek, előadások, kiállítások teszik még dinamikusabbá a programsorozatot.

A gyermekes családokat mesemondókák, kézműves foglalkozások és játszóház várja. Gryllus Dániel dicsőítő koncerttel szórakoztatja a vendégeket, akik meghallgathatják Böjte Csabát és a Nagyszalontai Otthon Színjátszó Kör műsorát. Emellett színpadra lép a Christeve Együttes, és táncház is lesz az Esztenás zenekarral.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában