Kampány

2024.07.14. 07:00

Javában tart a műanyagmentes július – ön tud "műanyagböjtölni"? - képekkel

A műanyagmentes július egy hónapig tartó műanyagböjt, aminek lényege, hogy minél kevesebb műanyagot vásároljunk és használjunk mindennapjainkban. Cikkünkben hasznos és egyszerű megoldásokat osztottak meg velünk olyanok, akik számára fontos a fenntarthatóság.

Gárdonyi Edina

Hegyekben állnak a Földön a műanyaghulladékok

Fotó: Ron Levine

A műanyagmentes július talán az egyik legjobb szemléletváltást elősegítő kampány, hiszen arról szól, hogy a műanyagot megpróbáljuk valamilyen alternatívával helyettesíteni. Az első műanyagmentes júliust 2011-ben rendezték Ausztráliában, ez nőtte ki magát néhány év alatt globális eseménnyé.

Recycling plastic
Gyűjtögetünk, de nem győzzük a gyűjtögetést
Fotó: Sally Anscombe

Nem csak fenntartható, hanem költséghatékony is

Fórizs-Tóth Noémi és családja igyekeznek környezettudatosan élni a mindennapjaikat, nem csak kampányszerűen figyelnek a környezetükre. 

13 éve létezik a műanyagmentes július, ami idén meglepően kevés figyelmet kapott

 – mondta. 19 hónapos a kislánya, akivel hat hónapos kora óta mosható pelenkát használnak:

Egy darab pelenka ötszáz év alatt bomlik le, ha lebomlik egyáltalán, hiszen odáig még nem jutottunk el hogy a legelső pelenkák lebomoljanak. Hiába van ökopelenka, rengeteg vegyi anyagot tartalmaznak az eldobható pelenkák, amik nemcsak a környezetet szennyezik, hanem a babák bőrére sincsenek jó hatással. A mosipelus beépült a mindennapjainkba és a környezetünk védelme mellett rengeteget spórolunk vele.

Ő varrja a táskákat, szütyőket

Nem járunk piacra, de a helyi kis zöldségesbe visszük a saját szatyrunkat, kosarunkat, kis szütyőket, amiket én varrok és abba vásárolunk. Vászonszatyrokat, nejlonzacskó helyett használható szütyőket gyakran varrok barátoknak, ismerősöknek hobbiból ajándékba. Ezzel is motiválom őket a környezettudatos szemléletre, amellett, hogy ízléses, kedves ajándék számukra. Nem veszek sem nejlon, sem papírzacskót egyéb áruházakban sem

 – mondta el a szatyrok, zacskók használatával kapcsolatban. Jó kezdeményezésnek tartja, hogy egyre több áruház ösztönzi a vásárlóit a környezettudatosságra azzal, hogy a nejlon zsákért pénzt kérnek és tüll zsákokat árulnak.

Kerülik a műanyag flakonok használatát

Van egy vízszűrő kancsónk, amivel szűrjük a csapvizet és házilag készítjük a szörpöt is. Mosószert sem használunk, eco eggel mosok mindent. A mosipelusokhoz használok mosószert, amit egy olyan gyártótól rendelek, ahová visszaküldhetem az üres flakont.

Diákjainak is igyekszik átadni a fenntartható szemléletet

Noémi és férje a korábbi években a műanyagmentes július keretében mindig próbáltak valami új dolgot bevezetni az életükbe, amit addig nem csináltak, de már nem igazán van ilyen, olyan szinten beépültek az életükbe a környezettudatos szokások. A fenntartható szemléletet pedagógusként a diákjai számára is igyekszik átadni. A német nyelvi tanmenetben van környezetvédelmi témakör, amikor igyekszik a témáról sokat beszélgetni a diákjaival.

Aki az ingyen szatyrot is visszautasítja

Ferenczi-Kovács Éva szintén az év minden napján igyekszik környezetbarát szemléletét fenntartani, nem csak a műanyagmentes július idején. Otthon csapvizet isznak, boltba pedig mindig saját textil szatyorral jár. Ha mégis szükség van nejlon zacskóra, azt addig használja, amíg el nem szakad. Munkába üveg palackot visz, és sehol nem kér zacskót, még az ingyen papírtáskát is visszautasítja, ezzel is csökkentve a hulladék mennyiségét.

Aki csak pamut ruhát visel

Nejlon helyett van textil szatyrom, textil zsákok a zöldségnek és gyümölcsnek. Van újratölthető kulacsom, amiben a vizem, limonádém viszem. Nem veszek műszálas ruhát, csak pamutot, ami jó a bőrömnek és a környezetnek is. A pamut 3-9 hónap alatt lebomlik, míg a poliészter bomlási ideje 450 év. Ha muszáj használni műanyagot, azt szelektívem gyűjtöm. Még az utazótáskám is pamutból készült kézműves termék, így nem a bolti műanyagból készült bőröndöket használom

 – mondta el Némethné Tavas Cecilia azokat a dolgokat, amiket a mindennapokban nehézség nélkül megtesz környezetünk védelme érdekében. 

Recycling Plastic
Az egyik megoldás a tervszerű újrahasznosítás
Fotó: Andrew Fox

A szódagéppel spórolnak is 

Moserné Erzsike férje szódagépet használ, amellyel nemcsak a műanyag flakonokat kerülik el, hanem nagyságrendileg évi 200 000 forintot is megspórolnak. Kosárral és vászon táskával jár bevásárolni. Saját kertjéből gyűjti és szárítja a fűszereket, amelyeket befőttes üvegekben tárol. A tejes dobozokat sem dobja ki, hanem azokban fagyaszt. A család minden tagjának kulacsa van, amivel elkerülik a műanyag flakonok használatát.

A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy jó dolog a műanyagmentes július, de csak abban az esetben, ha a kialakított szokások beépülnek a mindennapokba. Véleményük szerint a fenntartható szokások nem csak a környezet, hanem az egészségünk védelmét is szolgálják sok esetben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában