boon.hu video

2024.07.02. 07:00

Sokan panaszkodnak a PET-visszaváltó rendszerre - képekkel, videóval

Mától hivatalosan csak a visszaváltható palackok és üvegek hozhatók majd forgalomba hazánkban, azonban többen panaszkodnak a rendszerre.

Ujlaki Attila

Hozzá kell szoknunk a visszaváltó automatákhoz

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Július 1-től nincs több haladék, ugyanis mától már csak visszaváltható palackok és üvegek hozhatók majd forgalomba Magyarországon is. 

Így működik a visszaváltó automata
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Mint arról korábban is beszámoltunk, a rendszer hivatalosan már az év eleje óta működhetne, de július 1-ig haladékot kaptak a rendszer bevezetésére, melynek bevezetéséről a hulladékgazdálkodási koncessziós feladatokat elnyerő Mohu Zrt. gondoskodot. Jelenleg azonban csak részben látja el a feladatát, mert az érintettek (gyártók – a szerk.) haladékot kértek a teljes bevezetésre. 

Nem zökkenőmentes

A boon.hu-t egy vásárló kereste meg azzal a panaszával, hogy egy miskolci nagyáruházban nem tudta minden palackját visszaváltani, mert volt, amit nem ott vásárolt, így az automata azokat nem vette vissza. 

A másik meglepetés akkor ért, amikor az önkiszolgáló kasszánál nem tudtuk beváltani a betétdíj árát, ezt azzal magyarázták az üzlet dolgozói, hogy azokat csak kizárólag olyan pénztárnál tudják jóváírni, ahol kasszás is dolgozik

 – mondta. Azt is felemlegette, hogy a vásárlást kénytelenek voltak folytatni a többi, megmaradt palackkal, ami igencsak megnehezítette a bevásárlásukat. Egy másik panaszos pedig arról írt a boon.hu-nak, hogy egy automata egyáltalán nem vette vissza a termékeit, holott már ő fizetett érte betétdíjat. Azt is elmondta, hogy az áruház dolgozói azt javasolták neki, hogy próbálja meg másol beváltani azokat. 

Aktiválatlan vonalkódok 

A Magyar Nemzet arra mutatott rá egy cikkében, hogy negatív tapasztalat, hogy egyesek sikeres termékaudit nélkül helyeznek piacra termékeket, emiatt bár a fogyasztó vásárláskor kifizeti az ötvenforintos betétdíjat, mégsem tudja visszaváltani a palackot, amíg az azon lévő vonalkód a sikeres audit után nem aktiválódik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem minden palackot tud a gép visszaváltani, amelyet nem regisztráltak előzetesen „visszaválthatóként”.

Jelölés és regisztráció

Megkerestük az anomáliákkal a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. kommunikációs osztályát, ezt a választ kaptuk:

Az egyszerhasználatos, azaz egyutas visszaváltható termékek palackját, dobozát, üvegét mindegyik automatában vissza lehet váltani. Ha megtaláljuk rajta az 50 forintos visszaváltási logót, akkor az visszaváltható. 

A palackokat egyébként az erre kialakított automata berendezéseken keresztül áruházakban lehet visszaváltani. Sok múlik a kódon és a logón is. 

Az említett kódokat és ábrákat 2024. július 1-jétől a PET-palack, az italosüveg vagy a fém italosdoboz gyártója köteles feltüntetni a csomagolóeszközön. Annak érdekében, hogy a kód és az egyéb szimbólumok megfeleljenek az elvárásoknak, a tervezett címkéket előbb a Mohu Galvani úti bázisán jóvá kell hagyatni. A megfelelő vonalkód és logó nélküli dobozt, üveget vagy palackot nem fogadja el az automata. Korábban A Világgazdaság kérdésére közölte a vállalat, hogy az egész rendszer beindulása mintegy 50 milliárd forintjába kerül a Mohunak, de ebbe az automatákon kívül minden beletartozik, kiemelten például az informatikai fejlesztések. 

További videós tartalmakért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában