Figyelem!

2024.07.14. 08:30

Nagyon erős UV-B sugárzás is várható vasárnap

Nagyon magas lesz a napi középhőmérséklet. Vármegyénkben akár zivatarok is kialakulhatnak.

Boon.hu

Veszélyes uv-sugárzás lesz ma

Fotó: Tim Robberts

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére vasárnap éjfélig a hőség miatt. 

Summer Beauty
A megfelelő minőségű napszemüveg alapfeltétel
Fotó: Plume Creative

Jelezték azt is: vasárnap az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és a hétvége mindkét napján kialakulhatnak helyenként zivatarok. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Nálunk másodfokú a figyelmeztetés

Erre az időszakra további hat - Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Tolna - vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Vármegyénkben a napi középhőmérséklet akár 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Közelednek a zivatarok?

Szombaton este, éjszaka a Tisza vonalában és a Tiszántúlon alakulhattak ki helyenként zivatarok. Azóta a zivatarzóna északkelet felé haladva egyre inkább az északi országrész felé húzódik. Vasárnap napközben a Duna vonalától keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki.

Az az erősebb zivatarcellákat viharos széllökések, jégeső és lokálisan intenzív csapadék kísérheti.

Leégésveszély

Vasárnap nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is - közölte a meteorológiai szolgálat.

Azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában