Figyelem!

2024.07.13. 11:30

Nagy veszély fenyeget bennünket a strandokon

A strandolás az egyik legnépszerűbb kikapcsolódás a kánikula idején. Nem veszélytelen dolog azonban strandra menni.

Kubik Ákos

Hűsölés a strandon

Fotó: Kiss Annamarie

A strandolás idején nemcsak a napbarnított bőrt kaphatjuk meg, hanem egy jókora bőrgombát is hazavihetünk. A bőrgomba alattomosan megbújhat bármely testrészünknél, ezért körültekintőnek kell lennünk. 

Acne on the chin: demodecosis tick on the skin of a girl's face. Patient at the appointment of a dermatologist. Problem skin and beauty concept.
A bőrgomba alattomos fertőzés
Fotó: Getti Images

Mi lehet a probléma?  

Strandolásnál a víz felpuhítja, a nap pedig kiszárítja a bőrünket, emiatt esendőbbek vagyunk a fertőzésekkel, így a gombásodással szemben is. Ráadásul a medencék környékén a kórokozók könnyebben is tenyésznek. 

Megelőzhető a baj? 

A természetes vízpartokon kevesebb az esélye az ilyenfajta fertőzéses betegségnek, de vigyáznunk kell. A fürdőzés előtt, majd utána is zuhanyozzunk le. A csobbanás után ne hagyjuk vizesen a bőrünket, még ha hűsítő is. Töröljük szárazra magunkat egy törülközővel, majd fújjuk le magunkat egy megfelelő spray-el, vagy kenjük be magunkat, illetve a hintőpor használata is célszerű lehet. Sokáig nem érdemes vizes fürdőruhában lenni, mert kiváló telephelye lehet a kórokozóknak. Legfőképpen ügyeljünk a hajlatokra, lábujjak közötti részekre.  

Ha már megtörténik a baj

Ha nem sikerült megelőznünk, kötelező időben kezelni, mivel komolyabb is lehet. Amikor felszínes, kisebb területet érint a probléma, a vény nélküli megoldások megfelelőek lehetnek, amelyek jellemzően széles spektrumúak. Ha nem enyhülnek a tünetek egy-két hét után, forduljunk orvoshoz, mert a pontos okát meg kell határozni. 

Ha nem csak bőrgombáról, hanem körömgombáról is van szó, ajánlott bőrgyógyászhoz mennünk, akitől tanácsot kérhetünk, ugyan is nehezebben kezelhető és belsőleg alkalmazott gyógyszerekre szükségünk van. 

A strand hibája? 

A hőségben gondot okozhat a napgomba, amely éles szélű, kicsit hámló, piros foltokban mutatkozik meg a bőrön. Gondolhatjuk, hogy a strandon szedtük össze, de nem. A nap hatására látható lesz, mivel a gombatelep alatti bőr nem barnul le. Ez nem fertőzés, hanem amiatt alakul ki, mert a bőr mikroflórájának egyensúlya fölborul, és túlszaporodik egy olyan gomba, amely normál esetben is a bőrön él. Nem veszélyes, viszont az esztétikát rontják a kisebb foltok. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában