Fejlesztés

2024.07.06. 15:30

Óriási előrelépés a Hernád vízi turizmusában Hernádkércsen – fotókkal

A településen egy vadonatúj csónakházat avattak és újabb fejlesztéseket jelentettek be, amely a vízi turizmust segíti elő a Hernád mentén.

Ujlaki Attila

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával egy nemzetközi együttműködési projekt részeként valósult meg az Aktív turizmusfejlesztés a Hernád folyó mentén, amelynek keretében Hernádkércsen megépült egy csónakház, szálláshely kialakításával, és egy kajak-kenu kölcsönző automata konténer került kitelepítésre, kajakokkal, kenukkal, evezőkkel valamint kerékpárokkal. 

Folyamatos fejlesztések a Hernádon 

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. 

Amikor először jöttem egyeztetni polgármester úrhoz Hernádkércs jövőjéről és bementem az irodájába, akkor azt mondta egy dolgot szeretne kérni, hogy valahogy a Hernádot fejlesszük

 – idézte fel beszédében. Rámutatott: a folyó egy csoda tele lehetőséggel. 

A mai nap egy nagyon fontos mérföldkő a víziturizmus fejlesztésében

 – hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy 16 partnerrel összesen kilenc településnek kellett együtt dolgoznia egy határon átívelő programban. 

„Egy következő programban azon dolgozunk, hogy kikötő pontokat építsünk a Hernád parton, amelynek Hernádkércs lesz a kezdő állomása és egészen Bőcsig tart majd” – mutatott rá.

 Arról is beszélt, hogy fontos megmutatni minél szélesebb tömegnek a Hernádot. 

Kozma István, a település polgármestere ismertette a projekt részleteit. „Itt folyik mellettünk Magyarország legvadabb vize, amelynek fejlesztése érdekében megtettük az alapozó lépéseket” – mondta. Arról is beszélt, hogy a csónakház egy automata kölcsönzőkonténer, amelyben kenuk találhatóak. 

Számtalan lehetőség

A Hernád folyó turisztikai fejlesztése során nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális és ökoturisztikai programok kialakítására is. A helyi szervezetek és közösségek bevonásával szervezett események, mint például a falusi turizmus keretében megvalósuló gasztronómiai fesztiválok, kézműves vásárok és hagyományőrző rendezvények, különleges élményeket kínálnak a látogatóknak. 

 

A természetvédelmi túrák és oktatási programok is egyre népszerűbbek, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a Hernád folyó ökológiai értékeire és a fenntartható turizmus fontosságára. 

Fellendülő turizmus

A vízi turizmus fejlesztése jelentős gazdasági előnyökkel jár a Hernád mentén fekvő települések számára. 

Az új turisztikai attrakciók és szolgáltatások növelik a látogatók számát, ami hozzájárul a helyi gazdaság fellendüléséhez.

Az új munkahelyek teremtése és a helyi vállalkozások támogatása hosszú távon is pozitív hatással van a régió fejlődésére. 

Emellett a turizmus fejlesztése elősegíti a közösségi összefogást és a helyi identitás erősítését is. A Hernád folyó vízi turizmusának fejlesztése számos kihívással is jár. A fenntartható turizmus megvalósítása érdekében folyamatosan egyensúlyozni kell a turisták igényei és a környezetvédelmi szempontok között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában