boon.hu video

2024.07.06. 14:53

Hatalmas tömeg a hernádi vízreszálláson – fotókkal, videókkal

A szervezők szerint soha ennyi ember nem szállt még vízre egyszerre a folyón.

Ujlaki Attila

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Hatalmas érdeklődés övezte szombaton a nagy vízreszállás elnevezésű programot Hernádkércsen. Kmetty Zsolt túravezető, szervező a boon.hu-nak elmondta, hogy nyolc darab rafttal készültek. „Ez egy nagy lépés számunkra nemcsak azért, mert látványos, hanem sokkal praktikusabb a haladás vele” – ismertette.

Több száz vízreszálló 

Azt is elmondta, hogy ezek a vízi eszközök nagyon biztonságosak. 

Sokan vannak, akik nem mernek eljönni, mert félnek a víztől, a rafttal azonban ez a probléma áthidalható, hiszen nagyon biztonságos és minimális tapasztalattal is magabiztosan használható

 – tette hozzá. Egy vízreszálláson körülbelül 50-60 ember tette meg a több kilométeres vízitúrát, így összesen több százan vettek rajta részt. 

„A Hernád tekintetében ez a legnagyobb vízreszállási program, soha nem volt ekkora turisztikai szervezésű és létszámú program ezen a csodálatos folyón” – hangsúlyozta. 

Folyamatos fejlesztések

Kmetty Zsolt arról is beszélt, hogy a vízi túrások szempontjából eddig elhanyagolt volt a folyó. „Az utóbbi időben egyfajta vízitúra központúság indult el a Hernádon, több fejlesztés valósult meg eddig is és a jövőben is rengeteg fog, amely a víziturizmust segíti elő” – mutatott rá. 

Azt is elmondta, hogy a Hernád magyarországi szakasza egy úgynevezett ökológiai folyosó, mert minden természeti érték megtalálható benne érintetlenül. „A folyó partjai relatíve messze vannak a falvaktól, így a természet kincsei megőrzőtek” – mondta. 

Azt is elmondta, hogy a vízen túrázni nem könnyű, ezért kezdőknek nem ajánlott.

Kincsekben gazdag folyó 

A Hernád folyó kiváló lehetőségeket kínál az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

 A folyó mentén kijelölt túraútvonalak és kerékpárutak hálózata lehetővé teszi a természet közvetlen felfedezését. A vízi sportok kedvelői számára a Hernád ideális terepet biztosít a kajakozáshoz és a kenuzáshoz. A vadvízi szakaszok izgalmas kihívást jelentenek, míg a nyugodtabb részeken kényelmesen lehet evezni és élvezni a természet csendjét. 

A Hernád folyó nemcsak természeti szépségeiről híres, hanem gazdag kulturális és történelmi örökséggel is rendelkezik. 

A folyó mentén fekvő települések, mint például Encs, Szikszó és Hernádszentandrás, évszázadok óta őrzik hagyományaikat és épített örökségüket. A régióban található várromok, templomok és kastélyok történelmi emlékhelyek, amelyek betekintést nyújtanak a múltba és gazdagítják a látogatók élményeit. A Hernád folyó és környezete egyre nagyobb figyelmet kap az ökoturizmus és a fenntartható turizmus terén. 

A természetvédelmi területek és a helyi közösségek együttműködése révén olyan turisztikai lehetőségek kerülnek előtérbe, amelyek tiszteletben tartják és megőrzik a természeti és kulturális értékeket. A fenntartható turizmus nemcsak a látogatók élményét gazdagítja, hanem hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában