Megoldatlan

2024.07.16. 17:30

Ötven forint a flakon, de nem tudják visszaváltani

Lassan hozzászoknak a vásárlók, hogy már nem tapossák laposra, hanem összegyűjtik és automatához viszik a műanyag flakonokat, fém dobozokat. Ennek ellenére számos panasz ékezik olyanoktól, akik nem tudják visszaváltani a betétdíjas flakonokat, mert ahol vásárolnak, nincs REpont.

Gárdonyi Edina

Ez a mozdulat - jó esetben - 50 forintot ér

Fotó: Rákóczy Ádám

Hegedűs András olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a komlóstetői Coop boltban bár árusítanak visszaváltható ásványvizes palackokat, visszaváltani már nem lehet azokat. Az ásványvíz ára így jelentősen megdrágult, mivel a palack visszaváltási díja ötven forint. Nyugdíjasként nem szeretne és lehetősége sincs flakonokkal felpakolva automatát keresni a városban. Az ötven forintos díj egy száz forint körüli ásványvíznél anyagilag jelentősen megterhelő nemcsak az ő, hanem a környéken élő más nyugdíjas, vagy egyéb okból nehezen mozgó sorstársai számára.

A 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű élelmiszerüzletek számára kötelező a REpont visszaváltási rendszerhez való csatlakozás, melynek keretében visszaváltó automatákat telepít a MOHU. Jelenleg már közel 3000 ilyen automata működik az országban, és számos bolt önkéntesen is csatlakozott a rendszerhez. A 200 négyzetméternél nagyobb boltoknak szintén ajánlott csatlakozni, mivel a REpont rendszer a vásárlók számának növekedését eredményezheti.


Vontatott a telepítési folyamat

Olvasónk problémájával megkerestük Tóth Lászlót, az Unió Coop Zrt. vezérigazgatóját. Kérdésünkre, hogy várhatók-e REpontok a kisebb Coop üzleteknél, elmondta, hogy 82 üzletükben lesz automata, melyek felét a jövő hét végéig üzemelik be.

Szirmán és Martinkertvárosban már láthatók azok a fém szerkezetek, amelyek már csak a gépek érkezésére várnak. Ezek felépítése két-két és fél millió forint költséget jelent 

– ismertette. Hozzátette, hogy a gépeket lassan helyezik ki, a telepítési folyamat vontatott, de készültek az üzletek, és a csatlakozások már ki vannak építve. A szolgáltató helyezi üzembe a gépeket, amelyek nem a Coop tulajdonában vannak, így a folyamatra nincs közvetlen befolyásuk.

Komlóstetőn is lesz REpont

Ehhez a vásárlók türelmét kérik. Az igényeket már leadták, de a gépek üzembe helyezése nem a Coopon múlik – emelte ki újra. A 400 négyzetméter feletti üzletek REpontjai határidőre elkészültek, bár a rendszer bevezetése eleinte vontatott volt, már kezd rendeződni a helyzet, és a vásárlók is kezdenek hozzászokni.

Biztosítanák a kistelepüléseken élők számára is

A jogszabály szerint ezer fő alatti településeken első körben a szolgáltató nem biztosít visszaváltó automatát.

Ez így nem szolgáltatás, ha valaki nálunk vásárol, akkor ennek a hozadékával is foglalkoznunk kell 

– emelte ki. A vásárlói panaszok alapján tudják, hogy különösen a kisebb falvakban és kieső helyeken, valamint az idősebb vásárlók számára jelent nagy problémát a visszaváltás hiánya. Tóth László elmondta, hogy próbálnak lobbizni azért, hogy ezeken a helyeken is elérhető legyen a szolgáltatás. 

Az Unió Coop Zrt. vezetősége azon dolgozik, hogy minden településen és minden boltban biztosítani tudják a visszaváltási lehetőséget, mert ez hosszú távon a vásárlók elégedettségét és az üzlet forgalmát is növelheti

 – zárta szavait a vezérigazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában