boon.hu video

2024.07.21. 15:30

Sört neveztek el a Búza térről, Komlóstetőről és a Meggyesalja utcáról (Fotókkal, videóval)

Különleges sajtok, mézek, és izgalmas sörkülönlegességek keltették fel ez alkalommal érdeklődésünket a termelői vásárban az Erzsébet téren.

Édes Richárd

Sok-sok finomsággal várta az érdeklődőket most is a Miskolci Termelői Vásár

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Körülnéztünk a Miskolci Termelői Vásáron, amelyet immár kilenc éve rendeznek meg havonta, minden hónap harmadik vasárnapján az Erzsébet téren. Mindig rácsodálkozunk a termelők választékára, most viszont egy igazi különlegességbe is belebotlottunk. Olyan mézet találtunk például, ami a galagonyával és repcével emeli magasabb szintre azt ízeket. Emellett izgalmas söröket fedeztünk fel, amelyek folyékony emlékművet állítanak a Búza térnek, a Meggyesalja utcának és Komlóstetőnek. 

Zsendice, virágos táska és Cukor Stop Esszencia

A sajtok közötti igazi kuriózumszámba ment a ritkán látott tökmagolajos zsendice, amely egyedi ízekkel telítette az egészséges, krémes zamatokkal teli sajtot. Igen közeli rokonáért, az ordáért sem kellett a szomszédba menni a vásáron, mert az egyik pultnál felbukkant a selymes ízű, tejsavóból másodlagos eljárással készített „savós sajt”, sokak kedvence. 

Igazi kincsre leltek azok a hölgyek a vásáron, akik szeretik a népi motívumos táskákat, ezekből is bőséggel akadt a vasárnapi rendezvényen. Különösen a népi virágmotívumos táskák voltak látványosak. A gyermekek is találtak kedvükre való érdekességet, sok-sok színes kis játékfigurát kínált a vásár. Például a Gru mesefilm cuki sárga figurái, a minyonok is felbukkantak a játékok között. 

Dojcsák Györgyné természetgyógyász gyógyító esszenciákat kínált az érdeklődőknek. Ilyen a Gyógybor szívre és a Cukor Stop: utóbbi szedésekor a természetgyógyász kapott már olyan visszajelzést, miszerint 4 tizedet csökkent a cukorszint 1 hónap szedés után. 

Beszédes nevű miskolci sörök

Seres Gábor három saját kézműves sörrel készült a Miskolci Termelői Napra, amelyek mindegyike valamilyen módon Miskolchoz kötődik. 

Az Emődön készülő sörök egyike, egy belga búzasör a Búza tér nevet kapta. A meggyes sört a miskolci Meggyesalja utcának neveztük el. A Komlóstető pedig egy IPA, egy magasabb komlótartalmú sör

 -mutatta be kézműves söreit Seres Gábor. 

A Búza tér a belga búza miatt egy fűszeresebb vonalat képvisel. Roppantott koriandermaggal és citromnáddal készült, ezáltal kap fűszeres citrusosságot. A Meggyesalja utcának jó minőségű meggysűrítmény adja az alapját, kellemes gyümölcsösséggel kavarog a palackban. Seres Gábor nagy kedvence a három saját kézműves sör közül mindenképpen Az IPA. Nála az IPA sör mindig egy kicsit elsőbbséget élvez, szerinte a „muszáj megkóstolni-vonal”. 

A Komlóstető magasabb komlótartalma azt jelenti, hogy sokkal jobban bővelkedik a komlós alkotóelemekben, mint egy klasszikus pilsen típusú sör. A komló a sörben a keserűségért felel, emellett citrusos ízjegyeket kölcsönöz neki, az illatához is rengeteget hozzáad. 

 

 

Izzik a galagonya – most már a mézben is!

Lövey Attila Miskolc határában és Vattán méhészkedik. 

A mézek közül a kínálat egyik legérdekesebb képviselője a pingyomi vegyesvirágméz: ebben van gyümölcsvirág, juharfélék, akác, galagonya. A galagonya karkateresebbé teszi a méz zamatát, egy kicsit sötétít a színén is. 

Lövey Attilának nincs kedvenc méze a kínálatban. Mindegyiket szereti, de kivételesen finom szerinte a galagonyás vegyesvirágméz. Egy finom, krémes jellegű méz, amelybe időnként repcenektár is kerül. A méhész a vattai telephelyről repcemézet hozott a vásárra. Olykor ebbe a mézfajtába is kerül egy kis galagonya.

„A repceméz az egyetlen lúgos méz, finoman kristályos zamatú. Nagyon hamar megkristályosodik. A repcemézben magas a szőlőcukor aránya. Rengeteg olyan természetes cukor található benne, ami fontos a gyermekek idegrendszeri fejlődésében”- ismertette a repceméz előnyeit a méhész. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában