Nem jó lebegni az autóban

2024.07.21. 07:00

Ezért ne játsszunk a téli gumival a kánikulában!

A téli gumik puhább keveréke miatt az autó vezetési kényelme is csökkenhet, és ezáltal az autó hajlamosabb a "lebegésre" az útfelületen.

Boon.hu

A téli gumicserét nem felejtjük el, de vannak, akik nyáron elbliccelik ezt. A szakember szerint nagyot hibáznak ezzel

Fotó: MW

„A téli gumik használata nyári időszakban számos biztonsági és gazdasági kockázatot rejt magában” – mondta portálunknak Tóth Tibor, a Tóth Autósiskola vezetője annak kapcsán, hogy miért elengedhetetlen a nyári gumiabroncsok használata a melegebb időben. Rámutatott: a téli gumik puhább keveréke miatt az autó vezetési kényelme is csökkenhet. Az autó hajlamosabb a "lebegésre" az útfelületen, ami csökkenti a vezető kontrollját a jármű felett. „Ez különösen nagy sebességnél válik veszélyessé, amikor minden apró mozdulat és reakció számít a biztonságos közlekedéshez” – hangsúlyozta. 

Évszaknak megfelelőt használjunk 

A szakember arról is beszélt, hogy a megfelelő gumiabroncs kiválasztása nemcsak a jármű teljesítményét és biztonságát növeli, hanem hosszú távon pénzt is megtakarít az autósok számára. A szezonális gumiabroncsok cseréje tehát nemcsak ajánlott, hanem a biztonságos közlekedés alapfeltétele is. 

„A legjobb megoldás a téli és nyári gumik cseréje az évszaknak megfelelően. A nyári gumik keményebb keveréke jobban ellenáll a magas hőmérsékletnek, jobb tapadást és rövidebb féktávolságot biztosít, valamint alacsonyabb gördülési ellenállással rendelkezik, ami kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást eredményez” – részletezte a szakember. Arra is rámutatott, hogy a nyári hőmérsékletben a téli gumik tapadása jelentősen romlik. 

„A lágyabb anyag miatt a gumiabroncs könnyebben deformálódik, ami csökkenti az érintkezési felületet az úttal. Ez hosszabb féktávolságot eredményez, különösen nedves útfelületen, ami növeli a balesetek kockázatát” – húzta alá. Egy példát is említett: egy nyári gumival szemben a téli gumi akár 20-30 százalékkal is hosszabb féktávolságot eredményezhet száraz úton.

Gyorsabban kopik

A szakértők szerint egyébként a nyári melegben a téli gumik sokkal gyorsabban kopnak, mivel a lágyabb keverék nem bírja a magasabb hőmérsékletet és az aszfalt magas hőmérsékletét. Ez jelentősen csökkenti a gumiabroncs élettartamát, ami gyakori cseréhez vezet. A gyorsabb kopás miatt a futófelület is hamarabb elvékonyodik, ami további biztonsági kockázatokat jelent. A téli gumik nagyobb gördülési ellenállással rendelkeznek a nyári gumikhoz képest. Ez magasabb üzemanyag-fogyasztáshoz vezet, mivel a motor több energiát használ fel a haladáshoz. Egy hosszú távú nyári utazás esetén ez jelentős többletköltséget jelenthet az autósok számára.

Van, ahol tiltják a használatát

Ugyan hazánkban a KRESZ a nyári gumiabroncsok használatát nem szabályozza, de több Európiai Uniós országban jogszabályok is tiltják a téli gumik nyári használatát, mivel azokat nem tartják biztonságosnak a magasabb hőmérsékletű időszakokban. Az ilyen jogszabályok megszegése büntetéseket vonhat maga után, így mindenképpen érdemes tájékozódni az adott helyi előírásokról.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában