Interjú

2024.07.21. 09:30

Üde színfoltok a Miskolci Törvényszék életében

Nemrégiben, 2024. május 24-én értékelték a Miskolci Törvényszék elmúlt esztendőben végzett tevékenységét az összbírói értekezlet alkalmával, a nyári ítélkezési szünet kezdetekor azonban – immár egy fél évet magunk mögött tudva – időszerű mérleget vonni az idei évben elért eredmények kapcsán is.

Dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia, a Miskolci Törvényszék elnöke

Fotó: ÉM

A július 15-i Bíróságok Napja apropóján kérdeztük minderről dr. Tuzáné dr. Papp Szilviát, a Miskolci Törvényszék elnökét.

Mit ünnepel pontosan a bírósági szervezetrendszer július 15-én?

Ezen a napon hirdették ki az 1869. évi IV. törvénycikket, mely a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt. Ez a törvény rendelkezett a közigazgatás és ítélkezés elválasztásáról, meghatározta a bírók jogállásának legalapvetőbb kérdéseit, deklarálta a bírói függetlenséget. 2001 óta július 15-én ünnepeljük a bírákat és igazságügyi alkalmazottakat. Ekkor veszi kezdetét az augusztus 20-ig tartó nyári ítélkezési szünet, melynek tartama alatt tárgyalásokat nem tartanak, továbbá az Ügyfélsegítő és az elnöki fogadóóra is szünetel. A bíróságok zavartalan működését természetesen ebben az időszakban is biztosítjuk, hiszen vannak olyan ügyek, melyeket soron kívül intézni kell. A törvényszék megújult honlapján részletes tájékoztatás található a módosult ügyfélfogadási időről és az első Ügyfélsegítő időpontjáról.

Szokásosan e napon ünnepélyes keretek között díjak, kitüntetések átadására is sor kerül a vármegyénkben szolgálatot teljesítő bírák és igazságügyi alkalmazottak számára. Idén kiket jutalmaztak ily módon?

Valóban, az Országos Bírósági Hivatalban került sor ünnepélyes keretek között a Magyar Királyi Kúria egykori kiváló elnökének, Juhász Andornak az emlékére alapított díjak és egyéb címek, elismerő oklevelek átadására. A címadományozásokról az Országos Bírói Tanács döntött.

2024-ben a Juhász Andor díj ezüst fokozatában részesült dr. Bacsó Mária, törvényszékünk büntető ügyszakos bírája. E díj bronz fokozatát kapta Csunderlikné Czeber Tünde, az Ózdi Járásbíróság tisztviselője és Tóthné Radu Borbála, az Encsi Járásbíróság tisztviselője.

Címzetes törvényszéki bírói címet kapott dr. Ivánné dr. Tóth Szilvia, a Szikszói Járásbíróság elnöke, dr. Kenyeres Gábor, a Miskolci Járásbíróság bírája és dr. Puskár József, a székhelyi járásbíróság elnöke. Főtanácsosi címet Gál Cecília Csillának, a törvényszék csoportvezető-helyettesének, míg tanácsosi címet Törökné Szabó Katalinnak, a Miskolci Járásbíróság irodavezetőjének adományoztak.

Az elismeréseket hosszú évek színvonalas és áldozatos munkája előzi meg.

Ez így igaz, minden kitüntetett kollégámnak ezúton is gratulálok. Azonban nemcsak az ő munkájukat, hanem valamennyi bíró és igazságügyi alkalmazott kitartását köszönöm meg most. Az összbírói értekezleten azt mondtam, hogy minden nehézség ellenére sikeres esztendőt tudhatunk magunk mögött, fenntartottuk az igazságszolgáltatási tevékenység színvonalát és biztosítottuk folyamatosságát. Az idei első féléves mutatók alapján a 2024-es évünk is eredményesnek ígérkezik. Amellett, hogy Alaptörvényi kötelezettségünket a már megszokott, ugyanakkor változatlanul elvárt szakmai színvonalon maradéktalanul teljesítenünk kell, törekszem a közösségi élet pezsdítésére is, szeretném minél inkább megteremteni az egyensúlyt a munka és a dolgozók magánélete között. Úgy gondolom ugyanis, hogy az ember akkor kiegyensúlyozott, ha mind a családi, mind a munkahelyi szerepével elégedett, ha a különböző kötelezettségeire megfelelő időt tud fordítani. Vallom, hogy a megfelelő légkör, a jó kedély záloga a konfliktusoktól mentes emberi kapcsolatoknak, ezáltal a hatékony munkavégzésnek is.

Milyen intézkedéseket tesz a törvényszék ennek érdekében?

Úgy gondolom, előremutató és hasznos, a magánélet és a munka könnyebb összeegyeztethetőségét biztosító intézkedés volt a bírósági szervezetrendszeren belül is kivételesnek, a Miskolci Törvényszék életében pedig abszolút nóvumnak számító, 2024. május 1. napjától bevezetett rugalmas munkaidő kedvezménye. A rugalmas munkaidő bevezetésével lehetővé vált a munkaidő egy részének személyre szabása, természetesen a hivatali kötelezettségek szem előtt tartásával.

Emellett azonban rendezvényekkel is igyekszünk fokozni az összetartást. Hagyományteremtő szándékkal 2022-ben rendeztük meg először a Bírósági Juniálist azzal a céllal, hogy az ítélkezési szünethez közeledve a bírák, igazságügyi alkalmazottak és családtagjaik egy szabadtéri rendezvényen testmozgással, közös főzéssel és más fakultatív programokkal együtt köszöntsék a nyarat. Idén e nagy sikert arató, a kollégák által izgalommal várt rendezvényt 2024. június 15-én tartotta meg a törvényszék a Miskolci Rendvédelmi Technikum területén, mely ismét beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Külön öröm volt számomra, hogy az eredményhirdetéssel és díjátadóval e vidám nap nem ért véget, hiszen közösen szurkolhattunk hazánknak, miközben kivetítőn néztük a Svájc elleni EB labdarúgó mérkőzést.

A juniális azonban nem az egyetlen rendezvény, amely a munkatársak személyes kapcsolataira fókuszál. Idén is tartottunk batyus bált, a téli időszakban pedig sor kerül majd mikulás ünnepségre és karácsonyi ünnepi értekezletekre is. Szép esemény lesz továbbá az ősszel megrendezendő nyugdíjas találkozó, ahol kötetlenül beszélgethetünk egy szelet sütemény és finom ital mellett felidézve közös munkahelyi emlékeinket.

És ha már a nyugállományba vonult kollégákról van szó: a bírósági múlt kutatásával egy újabb hagyomány folytatódik idén. „Az ember a pulpitus mögött – Bírói portrék III.” címet viselő kötetet – melynek készítése az Országos Bírósági Hivatal által kiírt Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás pályázat anyagi támogatásával jelenleg is folyamatban van – 2024 októberében fogjuk ünnepélyes keretek között bemutatni. E kiadványban a törvényszék, illetve jogelődje gazdasági és munkaügyi ügyszakának nagyformátumú nyugalmazott bíráival folytatott személyes hangvételű beszélgetések olvashatóak majd, mely bemutatja életpályájukat és a jövő generációja számára is példát állít mindenek felett álló szakmaiságról, alázatról, munkabírásról és emberségről.

E sok munka után az ítélkezési szünet kezdetével megérdemelt pihenés következik.

Igen, bár a fentebb említett, ősszel megvalósítandó programok bőven rónak még ránk feladatot, továbbá ezeken kívül is várnak izgalmas teendők: szeptemberben például nyelvtanfolyamnak ad otthon a törvényszék, ezzel is segítve a kollégákat a fejlődésben. Fél szemmel tehát mindig a következő eseményre, feladatra tekintek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában