boon.hu video

2024.07.18. 07:00

Lakások lehetnek újra a miskolci szellemtanya helyén - képekkel, videóval

A közösségi média népe látni vélte, hogy mozgolódás van a "papíron" már eladott miskolci magasépületben. A hírek szerint budapesti társaság az új tulajdonos.

Szaniszló Bálint

Lakat lóg a miskolci húszemeletes kapuján

Fotó: Bujdos Tibor

 - írtuk pár héttel ezelőtt. Mindennek az előzménye az volt, hogy a kiürült magasépület felújítását, átépítését is tervezték, úgy volt, pályázati pénz lesz a felújítására az előző - dr. Kriza Ákos vezette - önkormányzat idején. A jelenlegi önkormányzat regnálása idején a Miskolc Holding Zrt. több alkalommal próbálta értékesíteni a város tulajdonában lévő ingatlant.

A neten árulták 

Mindennek az alapköve a következő hirdetés volt: "A miskolci Szentpéteri kapu 70. szám alatt lévő 117 lakásos toronyház felújítási kötelezettséggel eladó. Az ingatlan 513 négyzetméter nagyságú telken fekszik. Az épületben lakások és irodák egyaránt kialakíthatók. Az ingatlan értékesítése nyílt pályáztatásos eljárás alkalmazásával történik. Az ingatlanról bővebb információ a Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatóságán érhető el. Az értékesítés feltételeit tartalmazó kiajánlási dokumentáció a Miskolc Holding Zrt. Üzleti Ingatlanhasznosításán vásárolható meg."  

Ezt az ajánlattételi felhívást - nem túlzás - esztendőkön át lehetett olvasni ingatlanokat megvételre ajánló portálokon. A Miskolc Holding Zrt. azonban hosszú időn át sikertelenül kereste a vevőt.  

20240224 Elhagyott 20 emeletes ház Miskolcon 6
Patinás épülete volt a húszemeletes  Miskolcnak
Fotó: BOON

Első körben az 1968-ben épült lakóház kikiáltási ára bruttó 622 millió forint volt, majd 2021. január 27-én bruttó 560 millió forintra csökkentették a minimális árat. Vevő azonban ilyen feltételekkel sem akadt.  

Csökkentett áron    

A miskolci önkormányzat 2024. február 29-re összehívott közgyűlésén újra napirenden volt a Szentpéteri kapu 70. szám alatti toronyház sorsa. Az erről szóló napirendi pont összefoglalójában megemlítették, hogy "Az ingatlant a Miskolc Holding Zrt. folyamatosan hirdeti, de mindeddig nem érkezett vételi ajánlat annak megvásárlására. A megváltozott körülményeket figyelembe véve új értékbecslés készült, mely alapján javasoljuk a korábbi döntések módosítását." Az új értékbecslés mintegy 505 millió forintban határozza meg az épület "kikiáltási árát".   

A közgyűlés igent mondott a javaslatra, így a legfrissebb kiírásban már ilyen áron kerestek rá vevőt.

Lett rá vevő  

2024 májusában megkérdeztük a miskolci városháza sajtó osztályát, hogy van-e pozitív elmozdulás az épület eladásával kapcsolatban. A válasz is megérkezett, amely a következőket tartalmazza: "Parázs licitet követően lett vevő a húszemeletesre. Az értékesítési eljárás az adásvételi szerződés megkötésével folytatódik."

Azóta nincs újabb hivatalos információnk arról, pont került-e az adásvételi szerződés végére. Annyit megtudtunk, hogy a licit második helyezettje az Avalon Kft. volt, a győztes pedig egy budapesti érdekeltségű cég.  

A miskolci húszemeletes állapota lehangoló
Fotó: BOON

Információnk szerint a húszemeletes felújítását úgy szeretnék végrehajtani, hogy abban a jövőben is lakások legyenek. Lehetett volna irodaházzá alakítani az épületet, ám ezt a lehetőséget elvetették.

Úgy tudjuk, arról is szó volt, hogy az épület tőszomszédságában egy mélygarázs épüljön, hiszen a gépjárművekkel való várakozás megoldatlan a környéken.

A legnagyobb közösségi portálon arról is szó volt, hogy akadt olyan, aki látott már mozgolódást az épület körül, amely arra is utalhat, hogy akár a felújítási munkálatok előkészítése is megkezdődhetett. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában