Másfél év alatt készülnek el

2024.08.28. 14:00

Avalon-ház: indul az építkezés

A Szent István tér mellé épül az a lakóház, amely a Hell cégcsoporthoz tartozó cég beruházásában készül hosszú előkészítés után.

Hajdu Mariann

Ezen a területen épül majd az Avalon Center Kft. által tervezett lakóház

Fotó: Vajda János

– Szeptember végén, október elején kezdődhet az építkezés – mondta portálunknak Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője. A Hell csoporthoz tartozó cég lakóházat tervez a Szent István tér mellé. A beruházás előkészületei hosszú évekkel ezelőtt elkezdődtek már, most minden jel arra utal, hogy hamarosan felvonulnak a területre a kivitelezők.
– Elkészültek a kiviteli tervek, jelenleg a pályáztatás folyik, a szerződéskötések után kezdhetünk is –  folytatta az ügyvezető, aki megjegyezte, nagyon nagy volumenű projektről van szó, az építkezés másfél évet vesz majd igénybe.  

Ez a ház lesz a leendő főtér egyik térfala

Az Avalon-ház Miskolc leendő főterének térfalaként épül meg. A terület a Hell cégcsoporté, amely az Erzsébet fürdő mögötti kavicsos parkolót és a korábbi Grizzly söröző területét is magában foglalja. Az Avalon Center Kft. néhány éve luxus irodaházat tervezett a területre. Az az épület azonban a tervek alapján túl nagy lett volna, a környéken élők és egy civil csoport tiltakozott a megépítése ellen, végül nem kapott építési engedélyt arra hivatkozva, hogy műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Az Avalon Center Kft. új terveket készített, egy lakóházét.

Elátkozott terület volt?

Az, hogy milyen ház épül az említett területre, mindig is fontos kérdés volt Miskolc életében: hiszen nemcsak a közvetlen belvárosról van szó, hanem ide tervezik megépíteni Miskolc főterét is. A területről mondhatnánk azt is, hogy elátkozott, hiszen évtizedek óta nem sikerült beépíteni. A 2000-es évek elején az Ikeron Zrt. tulajdonolta, ők hatalmas méretű szállodát építettek volna oda, de ez később lakossági tiltakozásra, majd a 2009-es gazdasági válság következtében nem épült meg. Utána vette meg a területet a Hell – és mint írtuk – a cég első elképzelése a luxusirodaházról nem járt sikerrel. Most végre elkezdődhet az építkezés.

Életet lehelnének a város közepébe

A terület beépítésével kapcsolatos tervekről, elképzelésekről, majd a mostani beruházás előkészítéséről rendszeresen beszámolt portálunk. Nemrégiben Tóth Róbert a vele készült interjúban elmondta: 

Évtizedek óta üres az a terület, és soha nem kapott még jogerős építési engedélyt, aki oda építkezett volna, a miénk március közepén jogerőre emelkedett. (...) A város vezetése szerette volna, hogy ne irodaház épüljön, hanem lakások szolgáltató funkcióval a ház aljában. Pont azért, hogy a város közepe délutánra ne ürüljön ki azzal, hogy az irodaházból mindenki hazamegy, és akkor nincs élet. Egy jó minőségű, belvárosi társasházat olyan emberek választanak lakóhelyül, akik még szeretnek este elmenni meginni egy pohár bort, vagy színházba, moziba menni úgy, hogy ne kelljen hozzá utazni. Így a belvárosban megmarad a szórakozás, a kultúra, a bizniszt pedig amennyire tudjuk, kitoljuk a belvárosból: számos nyugat-európai városban ez a tendencia jól működik.

A tervekről még elmondta, nem építik be intenzíven a területet, és belső tereket is kialakítanak. Lesz egy passzázs, ami az Erzsébet térről átvezet a város főterére, ez bárki számára nyitott lesz. Egy élhető, szellősebb környezetet alakítanak ki, fogalmazott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában