Egy tűzoltóval beszélgettünk

2024.09.13. 20:03

Egyre magasabb fokozatba kellett kapcsolni a Barlangfürdő oltásánál

A lánglovagok köztünk élnek és segítenek, hogy ha baj van. Így történt ez legutóbb is szeptember 6-án este a miskolctapolcai Barlangfürdőnél keletkezett tűznél, ahol negyven tűzoltó tíz tűzoltóautóval oltotta a lángokat.

Galambos Eszter

Szervezetten működtek a Barlangfürdőnél is. A képen Balogh Zsolt tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője Fotó: KatVéd

Sokszor halljuk, ahogy szirénázva vonulnak a városban és ilyenkor felkapjuk a fejünket, hogy vajon mi történhetett. A tűzoltók mindennapi életünk részei, ha hívni kell őket, már nagy a baj, ennek ellenére mindenki számára biztonságot jelent, hogy bármikor fordulhatunk hozzájuk. Amikor lelki szemeinkkel elképzeljük őket, akkor lánglovagokat látunk, akik halálmegvető bátorsággal rohannak be a tűzbe. Nem is gondolnánk, hogy ez a filmes jelenet a valóságban mennyire másképpen néz ki, mennyi szervezettséget, fegyelmezettséget és pontosságot kíván meg a munkájuk. Balogh Zsolt tűzoltó alezredessel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjével beszélgettünk a tűzoltók munkájáról.

Balogh Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy nincs mindenki tisztában azzal, hogy a vármegye minden települése valamilyen tűzoltó egységgel lefedetten él és mentési tervekkel is rendelkezik. A vármegyénkben kilenc tűzoltó-parancsnokságon és hat katasztrófavédelmi őrsön látnak el készenléti szolgálatot a hivatásos tűzoltók, akik a nap huszonnégy órájában készen állnak arra, hogy segítséget nyújtsanak. Amikor egy tűzesetről bejelentés érkezik, azt a 112 hívásfogadó kezeli, majd a kollégáink átveszik a hívást a katasztrófavédelem vármegyei főügyeletén. Az évek tapasztalatai és bizonyos mesterséges intelligencia segítségével a jelzés tartalmából meg tudják ítélni, hogy mire lehet számítani a helyszínen. A szervezetnél előzetesen fel vannak térképezve a városok, települések jelentősebb intézményei, tehát tisztában vannak a környék víz ellátottságával, közművekkel történő ellátottságával. A tűz jellegéből kiindulva ezek alapján tudjuk riasztani a megfelelő erőket.

 

 

Riasztási fokozat emelése a Barlangfürdőnél 

A tűzoltósági főfelügyelő példaként elmondta, hogy a Barlangfürdőt érintő tűz esetében a jelzés alapján először egy kisebb tetőtéri tűzre készültek fel. Miután kiértek a kollégáim, látták, hogy egy kiterjedtebb, nagyobb területű tűzesettel állnak szemben, ezért négyes kiemelt riasztási fokozatot rendeltek el. A Barlangfürdő környékéről tudni kell, hogy tűzivíz hálózattal jól ellátott terület, ennek ellenére vízszállító járműveket is riasztottak, hogy megfelelő tartalékot képezzenek. A tűzoltási és műszaki mentési tervekben le van fektetve, hogy szükség esetén melyik településről tudnak azonnal további segítséget, plusz tűzoltó egységeket riasztani. Fontos paraméterek ilyenkor, hogy milyen távolságból, mennyi idő alatt, mekkora létszámmal érkeznek, és mennyi vizet hoznak magukkal.

Hozzátette, jelen esetben látszott, hogy el fog húzódni a tűzoltás, ezért úgy kellett tervezni, hogy megfelelő hatékonysággal és intenzitással, váltás biztosítása mellett tudjanak dolgozni a kollégáink.

Húszperces váltásokra van szükség
Egy légzőpalack körülbelül ezernyolcszáz liter sűrített levegőt tartalmaz, ami átlagosan húsz percre, megerőltető, intenzív és stresszes munka esetén ennél kevesebbre elegendő. Amikor a palackból elkezd fogyni a levegő, bizonyos nyomásértéknél egy figyelmeztető hang jelzi, hogy ideje visszavonulni és palackot cserélni, de emellett egy nyomásmérő óra is mutatja, hogy mennyi levegő áll még a tűzoltó rendelkezésére. A beavatkozásoknak mindig nagyon megtervezetten és fegyelmezetten kell zajlaniuk, erről a tűzoltás vezetője gondoskodik. A tűzoltók tehát nem rohanhatnak be a tűzbe ész nélkül. Amikor bemennek, regisztrálják őket, ha beértek, vissza kell jelezniük és a palackértékeket is meg kell adniuk. Nagyon fontos, hogy a visszafelé útra is maradjon elég levegőjük.
 

 

Oda mennek be, ahonnan az átlagember menekül
A tűzoltósági főfelügyelő hozzátette, hogy egy népszerű mondás a szervezetnél: a tűzoltó olyan helyre megy be, ahonnan az átlagember menekül, mert itt tűz, füst és egyéb környezeti ártalmak várják. Egy ilyen helyen bármi történhet, ezért nagyon fontos, hogy egy tűzoltó soha nem lehet egyedül, párosával mozog mindenki. Alkalmanként sötét épületbe kell bemenni vagy magasba felmenni, ilyenkor mindig biztosítás mellett dolgoznak.  Mindenki védőfelszereléssel rendelkezik, tehát sisakot, csizmát, védőruhát, kesztyűt visel és a mászóövön van egy rögzítési pont, egy karabiner, amihez rögzíteni tudja a biztosító kötelet. Sajnos ennek ellenére történhetnek tragikus vagy súlyos balesetek, ezzel tisztában vannak a tűzoltók, ez a hivatással jár. A cél azonban az, hogy mindenki épen és egészségesen térjen haza a szolgálatból, ezért folyamatosan képezik az állományt. Szeptembertől júliusig naponta vannak elméleti órák és folyamatosak a gyakorlatok is. Kiemelt követelmény a rendszeres testedzés, a fizikai állóképesség növelése mindennapos.

Álomból a megterhelő valóságba

Balogh Zsolt azt gondolja, hogy kiskorukban a kisfiúk nagy része szeretné ezt a hivatást választani és egyre gyakrabban a lányok is. Úgy látja, ennek a szakmának a társadalmi megbecsültsége és elismertsége még mindig elég magas szinten áll és egy hosszú távú, biztos munkahelyet is kínál a szervezet. A bajtársiasság érzése szintén nagyon erős a tűzoltók között, szinte egy családként tekintenek magukra. Ennek ellenére, aki erre a hivatásra adja a fejét, arról elmondható azért, hogy nem átlagos gondolkodású. A nem mindennapi stressz feldolgozásában nagyon sokat segít, hogy a káresetekről a laktanyába visszatérve a bajtársak megbeszélik egymással a történteket, kiadva magukból a rossz érzéseket. Emellett természetesen egyéni és csoportos pszichológia tanácsadás is segíti őket a lelki regenerálódásban.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában