Megjelentek

2024.08.21. 20:00

Brutális: csótányok az autókon és az utcán is az Avason

Az általunk megkérdezett szakértő szerint a rovar a csótányfélék családjába tartozó ismert faj, amely legfőképp az erdős, fás területeken fordul elő.

Boon.hu

Forrás: Wikipédia

Újabb rovarok borzolják a kedélyeket az Avason, ugyanis többen autók, az utcán, de még az ablakaikon is megszólalásig a konyhai csótányhoz hasonló rovarokkal találkoztak az elmúlt napokban. Többen azt mondták, hogy a rovar repülni is tud. Portálunk megkereste az esettel kapcsolatban Kiss János Bogármérnököt, aki elmondta, hogy nem egy újfajta rovarral van dolguk az embereknek. 

Az erdei csótány sokkal kisebb, mint a németcsótány és kerekebb a teste is

– mondta a szakember. Arra is rámutatott: amint közelít felé az ember a rovar elmenekül és a többi társával ellentétben repülni is képes. 

A katicabogárhoz hasonlóan hártyaszerű szárnyával repül

 – ismertette. Azt is elmondta, hogy legfőképpen a páradús környezetet kedveli és a háztartásokat nem keresi, hanem az erdős, fás, ligetes környezetet. 

Nem házicsótány

Ezek az apró, többnyire ártalmatlan rovarok korábban kizárólag erdős területeken éltek, azonban az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnnek fel lakóházak közelében is. Az erdei csótány egy olyan rovarfaj, amely az őshonos európai csótányok közé tartozik. Ezek az apró, világosbarnás színű rovarok nem összetévesztendők a közismert házi csótányokkal, amelyek inkább a lakott területeken, épületekben fordulnak elő, és hírhedtek kártételükről, valamint egészségügyi kockázataikról. Az erdei csótány főként nedves, avarral borított erdőkben található meg, ahol elhalt növényi anyagokkal táplálkozik. Testük jellemzően kisebb, 1-1,5 cm hosszú, és jóval kevésbé fényes, mint házi rokonaiké.

Lakóházak között is előfordulnak 

A különbség nem csak megjelenésükben, de életmódjukban is jelentős. Az erdei csótányok nem kedvelik a beltéri környezetet, és nem is keresik az emberi táplálékforrásokat. Ezért, amikor egy-egy példány mégis a városokban vagy lakóházak körül tűnik fel, sokkal inkább a környezeti változások eredményeként tekinthetünk rájuk, semmint invazív fajként. Egyes szakértők szerint az erdőterületek visszaszorulása, az egyre növekvő urbanizáció és a globális felmelegedés mind hozzájárulhatott ahhoz, hogy az erdei csótányok új élőhelyek után nézzenek. 

Aggasztónak tűnik, de ártalmatlan

Bár az erdei csótányok megjelenése elsőre aggasztónak tűnhet, különösen azok számára, akik idegenkednek a rovaroktól, valójában nincs ok pánikra. Ezek az apró lények nem jelentik azt a veszélyt, amit a közönséges házi csótányok, és nem kell attól tartani, hogy elárasztják a lakóházakat vagy fertőzéseket terjesztenek. Az erdei csótányok általában nem keresik az emberi érintkezést, és nem válnak szobai kártevőkké. 

Amennyiben mégis találkozunk velük a lakásunk közelében, a legjobb megoldás, ha egyszerűen visszahelyezzük őket a szabadba, ahol folytathatják természetes életciklusukat. A szellőztetés és a rendszeres takarítás pedig biztosítja, hogy ezek a rovarok ne találják vonzónak otthonainkat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában