Különös foglalkozás

2024.08.19. 07:00

Emutojás, levedlett kígyóbőr és teveszőr. Mivel foglalkozik egy zoopedagógus?

Megtudtuk, hogyan lehet izgalmassá tenni, és nem csak a gyerekek számára a Miskolci Állatkertet.

Édes Richárd

A víz világnapja alkalmából is ismerkedtek a diákok az állatkert lakóival

Fotó: ÉM

Tematikus programokkal, játékos feladatokkal és az állatok érdességeinek bemutatásával színesebbé válik az állatkerti látogatás.  Drapcsikné Farkas Zsuzsannával, a Miskolci Állatkert zoopedagógusával beszélgettünk. 

Tanárnőből zoopedagógus

Drapcsikné Farkas Zsuzsanna biológia-testnevelés tanárként dolgozott, amikor úgy döntött, zoopedagógus lesz. 

Imádtam az állatokat, de az iskola után a gyermekektől sem szerettem volna elszakadni. A zoo-pedagógiában találtam meg a gyermekekkel való közös munkát és az állatok közelségét

- avatott be minket szakmai váltásának hátterébe.

A két különböző terület közötti „átállás” tanulási folyamatokkal kezdődött, mivel összesen 120 faj él az állatkertben. A zoopedagógusnak meg kellett ismernie az adott fajok származási helyét, érdekességét, és azt is, mivel táplálkoznak. 

Persze nincs napi kapcsolatban az összes állattal. Csak néhányukhoz szokott bemenni, és időnként a terráriumból is kiveszi az állatokat, hogy közelebbről megmutassa őket a látogatóknak. 

„Meg kellett tanulnom, hogyan fogunk meg egy állatot, és legfőképpen mikor nyúlhatok hozzá”- avatott be minket a műhelytitkokba Drapcsikné Farkas Zsuzsanna- „Például egy vörös királysiklót nem vehetünk ki a terráriumból etetés előtt, sem egyből utána. Emellett szintén fontos, hogy vedlés után hagyjuk pihenni.”

Mivel foglalkozik egy zoopedagógus?

Drapcsikné Farkas Zsuzsanna hívja fel az iskolából és az óvodából érkező gyermekek figyelmét a környezetvédelemre és az állatok szerepére. Ugyanakkor zoopedagógusként az ő feladata megszervezni a tematikus napokat, például A Víz Világnapját, vagy a Ragadozók Napját, amely a farkasokat és a medvéket állította a középpontjába. 

allatkertek-ejszakaja-10-aj
Az Állatkertek Éjszakáján is elvarázsolták őket a kisállatok
Fotó: ÉM

A rendezvényeket ő találja ki a szervezéssel, a vendégek és a téma szakértőinek meghívásával együtt. 

Az elsődleges feladatom az, hogy közelebb hozzam az állatkert látogatóit az állatokhoz, a környezet kérdéseihez, és közösen elgondolkodjunk azon, mit tehetünk a környezetünkért. Szintén lényeges, hogy munkám során eloszlassam az állatokkal kapcsolatos tévhiteket, és hiteles információkat adjanak róluk

-beszélt munkájáról a zoopedagógus, aki elárulta azt is, hogy ő találja ki a nyári táborok szakmai részét, emellett a levezetésükben is részt vesz. A változatosságot szereti egyébként a legjobban a munkájában, mert ez egy annyira sokrétű és színes tevékenység, hogy soha nincs két egyforma napja.

allatok-vilagnapja5
Az állatok világnapján: nem csak a gyerekeknek izgalmas
Fotó: ÉM

Izgalmak emutojással, teveszőrrel és üres teknőspáncéllal

Nem könnyű felkelteni a gyerekek érdeklődését. Mert az utóbbi években elég sokat változtak, így időnként tényleg kihívás a csoportfoglalkozásokon 45-50 percig fenntartani az érdeklődést. 

Az állatok is elterelik a figyelmüket. Hallanak egy oroszlánordítást, egy kecskemekegést, és máris szórttá válik a figyelmük

- mondta Drapcsikné Farkas Zsuzsanna. A zoopedagógus úgy látja, hogy a gyermekek mindig az újdonságokat érdekességeket keresik. Nagyon szeretik, ha valamit meg lehet fogni, és az érdekességeket közelebbről is meg tudják nézni. Ezért szeret a foglalkozásokon olyan különleges dolgokat mutatni nekik, amiket nem láthatnak a hétköznapokban, és életre szóló élmény közelebb kerülni hozzájuk, megérinteni őket. Ilyen egy üres teknőspáncél, a bársonyosan puha teveszőr, egy lámakoponya, a szemkápráztatóan szép pávatoll egy hatalmas emu- vagy nandutojás. Vagy a szakállas agáma bőrének egy darabja, amely érintéskor tüskés benyomást kelt az emberben a hámsejtek módosulása miatt. 

babszinhaz-vadaspark-sajtaj3
Télen-nyáron van mit nézegetni, simogatni: élményekkel tanulnak a gyerekek
Fotó: ÉM

A felnőttek is kapjanak élményt az állatkertben

Drapcsikné Farkas Zsuzsanna elve, hogy a felnőttek is kapjanak élményt az állatkertben, Ennek jegyében vannak játékos feladatok a Miskolci Állatkert különböző részein. Mert szerinte a felfedezés izgalmával, a játékossággal lehet a felnőttekhez közelebb hozni az állatok világát. A minden állatnál megjelenő fajtáblák mellett mágnestáblás játék várja a vendégeket, akik az állatbőröket összekapcsolhatják azzal az állattal, amelyikhez szerintük tartozik. Egy másik játékban a fészkek láttán a látogatók kitalálhatják, vajon melyik madár illik bele. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában